Štrudlice od smokve odličan su spoj prhkog tijesta i slatkih smokvi koje su jako zdrave. Pune su vlakana i prirodnih šećera, a odlične su za reguliranje probave. Ove ukusne štrudlice možete raditi u kombinacijama sa raznim voćem, kao što su šljive.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g putra
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 vrećica vanili šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 300 g džema od smokve
  • 300 g sušenih smokvi

Priprema:

Suhe smokve isjeckajte, i stavite u blender skupa s džemom od smokve. Stavit u dresir vrećicu.

U brašno dodajte vanilin šećer i prašak za pecivo, pa promiješajte. Zatim dodajte vrhnje i maslac, zamijesite tijesto. Kada umjeste tijesto, oblikuj ga u kuglu. Razvaljajte tijesto na veličinu 40x40 cm. Podijelite tijesto na 5 jednakih dijelova. Rasporedite punjenje po dužini i na sredinu tijesta svih 5 dijelova, spojite rubove.

Svijače složite na tepsiju obložen papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku oko 10-15 minuta. Savijače izrežite i vratite u plehu. 

Pecite na 180°C 15-20 minuta. Pospite šećerom u prahu ili uvaljajte u otopljenu čokoladu.