Traje sezona svježih smokava, iznimno zdravih mediteranskih plodova. Kad god možete, uživajte u svježima, ali ovo voće ukusno je u štrudlama, kolačima i tortama, ali i slanim jelima. Pekmezi i marmelade od smokava također su omiljeni slatki proizvodi od ovog voća, a sada vam predlažemo recept za poseban džem od smokava obogaćen orašastim plodovima i rumom.
Recept za džem od smokava
Sastojci:
- 1 kg zrelih smokava
- 200-250 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 limun
- 1 žlica ruma
- orasi, bademi
- pola žličice mljevenog cimeta
Priprema:
Smokve operite i očistite od peteljki, ne morate ih guliti. Iscijedite limun i pomiješajte sa šećerom te prelijte smokve. Poklopite i ostavite da odstoje sat vremena. Stavite na štednjak na srednju vatru i kuhajte uz povremeno miješanje. Nakon 45 minuta dodajte vanilin šećer i koricu limuna, rum, cimet i nasjeckane orahe i bademe. Pustite da se pekmez dobro skuha, ali morate biti stalno uz lonac i miješati da džem ne zagori. Vrući pekmez ulijte u sterilne staklenke. Zatvorite i pustite da se ohladi.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice