Traje sezona svježih smokava, iznimno zdravih mediteranskih plodova. Kad god možete, uživajte u svježima, ali ovo voće ukusno je u štrudlama, kolačima i tortama, ali i slanim jelima. Pekmezi i marmelade od smokava također su omiljeni slatki proizvodi od ovog voća, a sada vam predlažemo recept za poseban džem od smokava obogaćen orašastim plodovima i rumom. 

Recept za džem od smokava

Sastojci

  • 1 kg zrelih smokava
  • 200-250 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 limun
  • 1 žlica ruma
  • orasi, bademi
  • pola žličice mljevenog cimeta

Priprema:

Smokve operite i očistite od peteljki, ne morate ih guliti. Iscijedite limun i pomiješajte sa šećerom te prelijte smokve. Poklopite i ostavite da odstoje sat vremena. Stavite na štednjak na srednju vatru i kuhajte uz povremeno miješanje. Nakon 45 minuta dodajte vanilin šećer i koricu limuna, rum, cimet i nasjeckane orahe i bademe. Pustite da se pekmez dobro skuha, ali morate biti stalno uz lonac i miješati da džem ne zagori. Vrući pekmez ulijte u sterilne staklenke. Zatvorite i pustite da se ohladi.