Pita mađarica je jedan od najpopularnijih kolača u našim krajevima i iako bi se po imenu reklo da potječe iz susjedne Mađarske, zapravo ova pita uopće nije mađarska slastica.
Doduše, slična je mađarskoj tradicionalnoj torti Doboš koja u presjeku izgleda poput mađarice, ali pita mađarica kakvu znamo nastala je u kontinentalnoj Hrvatskoj. Mađarica je kolač s tankim korama i između njih stavlja se krema od čokolade, a čak postoje rasprave oko toga koliko kora ide u ovu pitu.
Donosimo vam u nastavku recept s gotovim korama s kojima će priprema biti puno brža, a toliko jednostavna da će ga moći napraviti i početnici u kuhinji.
Sastojci:
1 pakiranje gotovih kora
750 ml mlijeka
200 g šećera
1 vanilin šećer
rum po želji
230 g čokolade za kuhanje
40 g kakao praha
50 g gustina
125 g margarina
3 žlice ulja
Priprema:
Čokoladu i mlijeko prokuhajte. Šećer, kakao, šećer i vanilin šećer pomiješajte i pomiješajte s prokuhanim mlijekom. Ostavite da se malo prohladi pa dodajte rum i margarin.
Ovom kremom namažite kore, ostavite da se stegne u hladnjaku pola sata, a zatim cijeli kolač prelijte čokoladom otopljenom s uljem i ponovno ostavite da se dobro ohladi prije rezanja.