Medena pita jedan je od popularnijih blagdanskih kolača u našoj zemlji. Postoji mnogo varijanti recepta za medenu pitu, a mnoge od njih zapravo su varijacije medovika, obožavanog ruskog deserta.
Mi vam danas donosimo varijantu s klasičnim medenim korama i jednostavnom kremom na bazi kiselog i slatkog vrhnja. Ovo je jedna od lakših verzija recepta jer sadrži samo dvije kore koje se nakon pečenja režu na više dijelova.
Sastojci za kore:
400 g glatkog brašna
6 velikih jušnih žlica ulja
80 g šećera
1 veliko jaje
1 žličica sode za kolače
prstohvat soli
Sastojci za kremu:
500 g kiselog vrhnja
200 g slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
Priprema:
Pomiješajte brašno sa sodom i soli. U zdjelu za kuhanje ubacite med, šećer i ulje. Stavite zdjelu na laganu vatru i miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi pa maknite s vatre.
U brašnu napravite malu rupu, ubacite smjesu meda, šećera i ulja, dodajte razmućeno jaje i zatim zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak na 15 minuta da malo odmori. Nakon hlađenja podijelite tijesto na dva dijela. Možete ga i izvagati kako biste dobili jednake dijelove.
Na masnom papiru za pečenje razvaljajte dvije velike kore u veličini papira i potom ih probodite vilicom ili čačkalicom po cijeloj površini. Ne brinite ako nakon valjanja ne budu izgledale jednako jer nakon pečenja rubove možete poravnati nožem.
Kore pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 7-8 minuta, dok lagano ne potamne. Nakon pečenja u potpunosti ih ohladite. Pripremite kremu. Slatko vrhnje tucite sa šećerom u prahu dok se ne poveže u glatku smjesu. U drugoj posudi mikserom malo razradite kiselo vrhnje i zatim ga dodajte drugoj smjesi i povežite je.
Sada počnite s filanjem pite. Kore prerežite na tri jednaka dijela, po širini li dužini, ovisno o tome koliko dugačak kolač želite. Tako ćete dobiti šest kora. Jednu odmah odvojite i razmrvite ili sameljite nasitno jer će te slatke poslužiti kao posljednji ukrasni sloj.
Stavite jednu koru na tacnu, premažite je kremom, na nju stavite drugu koru i tako redom dok ne potrošite sve kore. Zadnju koru također premažite kremom i potom po kremi posipajte mrvice. Možete i cijeli kolač izvana na kraju premazati kremom pa ukrasiti mrvicama, ovisno o svojoj želji. Kolač zatim stavite u hladnjak preko noći. Mora mirovati barem 12 sati kako bi se slegao i kako bi se kore i krema lijepo spojile.
izvor: zadovoljna.hr
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice