Rapska torta jedna je od najljepših hrvatskih slastica

Glavni sastojci rapske torte su bademi, korica limuna i naranče i liker Maraskino.

pixabay rapska torta, ilustracija

Rapska tortatradicionalni je kolač s otoka Raba, prepoznatljivog spiralnog oblika, a glavni sastojci su joj bademi, korica limuna i naranče i liker Maraskino.

U današnje vrijeme kolač je vrlo popularan i kao suvenir koji se može peći u raznim oblicima, dok ga mještani pripremaju samo za svečane prigode poput krštenja i vjenčanja.

Sastojci:

Tijesto:

200 g glatkog brašna
2 žlice masti
2 žlice šećera
1½ žličice likera Maraskino
2 jaja
2 žlice vode

Nadjev:

500 g badema
450 g šećera
5 žlica likera Maraskino
4j aja
1 žlica korice naranče
1 žlica korice limuna
Šećer u prahu, za posipavanje

Priprema:

Tijesto

1. Umijesite tijesto

Prosijajte brašno pa mu dodajte otopljenu mast, razmućena jaja, šećer, Maraskino i vodu. Rukama umijesite čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte još brašna da dobijete vrlo čvrsto tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta da se ohladi.

2. Razvaljajte tijesto

Podlogu na kojoj ćete valjati tijesto obilno pobrašnite, a tijesto razvaljajte tanko. S rukom ili kistom maknite višak brašna s tijesta te ga premjestite na široki lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

3. Oblikujte tijesto

Označite sredinu tijesta pa od te točke kotačićem počnite rezati u krug, u obliku puža, tako da veći krugovi (tj. trake) budu širine oko 6 cm, a uži (koje urezujte tik do širih) oko 1 do 1, 5 cm. Višak tijesta stavite u hladnjak.

Nadjev

4. Sameljite bademe

Bademe prelijte kipućom vodom i ostavite ih otprilike 20 minuta, a zatim im skinite kožicu. Kratko ih prosušite u pećnici ili pomoću kuhinjske krpe pa ih sameljite. Bademima dodajte šećer, naribanu koricu naranče i limuna i Maraskino. Sve sastojke promiješajte, dodajte jaja i još jednom dobro promiješajte, piše index.hr.

5. Dodajte nadjev

Na razvaljane trake žlicom stavljajte nadjev ostavljajući rubove traka praznima. Rubove tijesta pomoću kista premažite hladnom vodom.

6. Razvaljajte ostatak tijesta

Višak tijesta opet razvaljajte što tanje pa kotačićem narežite trake širine 1,5 cm. Dobivenim trakicama obrubite široke trake torte te ih pomoću prstiju skupite kako bi dobili valoviti rub, a zatim ih pritisnite kako bi se što bolje spojile na prethodno navlaženo tijesto. Obrubite sve prazne rubove, a nadjev poravnajte žlicom.

7. Pecite

Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva te pecite tijesto 30 do 40 minuta. Pripazite da torta ostane svijetle boje.

8. Poslužite

Pričekajte da se torta ohladi, posipajte sa šećerom u prahu i poslužite.