Za slasnu splitsku tortu najvažnije su namirnice od kojih se priprema, redom domaće – smokve, grožđice, jaja, bademi i limun.

Sastojci:

Biskvit:

● 9 bjelanjaka
● 150 g badema
● 150 g suhih smokava
● 150 g grožđica
● 100 g šećera
● 50 g oštrog brašna
● korica jednog limuna

Krema:
● 9 žumanjaka
● 120 g šećera
● 350 g maslaca

Priprema:

Biskvit:

Smokvama skinuti peteljke i izrezati ih na četvrtine. U multipraktik staviti grožđice, smokve, bademe i oštro brašno te sve usitniti.
Napraviti snijeg sa šećerom i umiješati suho voće i koricu limuna. Smjesu podijeliti na tri dijela i ispeći tri kore. Najbolje je koristiti vagu, da bi za svaku koru odvojili identičnu količinu smjese, jer je u tom slučaju lakše postići da kore budu jednako pečene.

Ako imate ventilirajuću pećnicu, možete ih ispeći odjednom. Neće vam biti potrebna tri kalupa, nego samo tri lista papira za pečenje i jedan kalup! Na papir za pečenje stavite bočni dio kalupa (obruč), zatim stavite jednu trećinu smjese, rasporedite, poravnate i uklonite kalup. Budući da smjesa nije previše žitka, to je izvodivo.

Postupak ponovite još dva puta, zatim buduće kore stavite u pećnicu i pečete. Kore peći 13-15 minuta na 180 °C.

Krema:

Skuhati šećer s malo vode i uliti u žumanjke koji se miksaju. Kad se smjesa spusti na sobnu temperaturu, postepeno treba dodavati omekšani maslac.

Završni postupak:

Kore poškropiti Maraskinom. Prvu koru staviti na podlogu za tortu, pa je premazati kremom. Postupak ponoviti s preostale dvije kore, pazeći da vam malo kreme ostane za ukrašavanje.

Uz pomoć slastičarske šprice i ostatka kreme ukrasiti tortu, a bočne strane ukrasiti mljevenim bademima. Zatim još po površini staviti komadiće suhih smokava i malo naribane korice neprskanog limuna.

izvor: HRT.hr