Nekada su jabuke i orasi bili nezaobilazni sastojci u kolačima, posebno u kontinentalnoj Hrvatskoj. Osim pita i torta od oraha, koriste se i u tradicionalnim bosanskim slasticama poput baklave, tulumba i hurmašica. Kolači preliveni sirupom potječu iz arapskih zemalja, a poznati su u Turskoj i Grčkoj, primjerice grčki kolač revani ili ravani. I u našim krajevima voljele su ih generacije, a neki tvrde da je i Josip Broz Tito obožavao sličan kolač pod imenom topljenik.
Inače, Tito je poznat kao veliki gurman i ljubitelj slastica s orasima, a postoji čak i kolač u narodu poznat kao Titova torta.
Volite li slične slastice, isprobajte recept za tzv. zaljevanu ili prelivenu tortu koju u narodu zovu i kutlača ili šeflja torta.
Recept za kolač topljenik
Sastojci:
Prvo tijesto:
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 2,5 žlice griza
- 2,5 žlice brašna
- 70 g naribane čokolade
- 200 g mljevenih oraha
Drugo tijesto:
- 5 jaja
- 5 žlica šećera
- 2,5 žlice griza
- 2,5 žlice brašna
Sirup:
- 750 g šećera
- 8 dcl vode
- 1 limun
Priprema:
1. tijesto: Umutiti jaja i šećer pa dodavati redom ostale sastojke i sve dobro izmiješati i sjediniti. Smjesu izliti u podmazan pleh (može i papirom za pečenje) i peći oko 10 minuta na 200 stupnjeva.
2. tijesto: Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno i griz i sve dobro sjediniti. Izliti na polupečeno prvo tijesto i ispeći kolač.
Skuhati sirup od šećera, vode i narezanog limuna. Vrući kolač preliti vrućim sirupom. Pospite mljevenim orasima.
Izvor: Stil