Torte s orasima i čokoladom bile su nezaobilazne slastice u svakom domu, često na stolovima nedjeljom i obavezno na blagdan. I Titov kolač koji je dobio ime po vođi bivše Jugoslavije, a navodno mu je bio i omiljen, sadrži orahe, kao i čokoladna torta Lepa Brena.

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 250 g šećera
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 80 g bijelog brašna
  • 200 g mljevenih oraha
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 mala žličica cimeta
  • 650 ml slatkog vrhnja
  • 300 g tamne čokolade za kuhanje
  • 1 naranča
  • 150 g mascarponea
Starinska torta s orasima čiji se recept prenosi generacijama
Shutterstock 

Priprema:

Za biskvit pomiješajte 8 bjelanjaka, 150 g šećera i 2 velike žlice jabučnog octa. Kada bjelanjci postanu čvrsti, gusti i sjajni, bez grudica, dodati 80 g bijelog glatkog brašna, 200 g mljevenih oraha, 2 žumanjka i 1 prašak za pecivo te žličicu cimeta.

Smjesu pecite u kalupu za tortu na 160 stupnjeva oko 45 minuta.

300 ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja, pazite da ne prokuha, dodati 300 g tamne čokolade, skloniti sa štednjaka. Kad ste izmiksali slatko vrhnje i čokoladu, dodajte 6 žumanjaka i pustite da se sve malo ohladi na sobnoj temperaturi.

Za pečene i ohlađene kore pripremite kremu od 350 ml slatkog vrhnja koju ćete miksati dok se ne zgusne i u nju umiješati 100 g šećera u prahu, 150 g mascarponea, koricu i sok jedne naranče.

U kalup slažite kore i prvo premažite čokoladnim premazom, zatim kremom i tako redom do vrha. Ostatkom kreme ukrasite tortu i po želji pospite orasima.

 Izvor: Stil