Torte s orasima i čokoladom bile su nezaobilazne slastice u svakom domu, često na stolovima nedjeljom i obavezno na blagdan. I Titov kolač koji je dobio ime po vođi bivše Jugoslavije, a navodno mu je bio i omiljen, sadrži orahe, kao i čokoladna torta Lepa Brena.
Sastojci:
- 8 jaja
- 250 g šećera
- 2 žlice jabučnog octa
- 80 g bijelog brašna
- 200 g mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 1 mala žličica cimeta
- 650 ml slatkog vrhnja
- 300 g tamne čokolade za kuhanje
- 1 naranča
- 150 g mascarponea
Priprema:
Za biskvit pomiješajte 8 bjelanjaka, 150 g šećera i 2 velike žlice jabučnog octa. Kada bjelanjci postanu čvrsti, gusti i sjajni, bez grudica, dodati 80 g bijelog glatkog brašna, 200 g mljevenih oraha, 2 žumanjka i 1 prašak za pecivo te žličicu cimeta.
Smjesu pecite u kalupu za tortu na 160 stupnjeva oko 45 minuta.
300 ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja, pazite da ne prokuha, dodati 300 g tamne čokolade, skloniti sa štednjaka. Kad ste izmiksali slatko vrhnje i čokoladu, dodajte 6 žumanjaka i pustite da se sve malo ohladi na sobnoj temperaturi.
Za pečene i ohlađene kore pripremite kremu od 350 ml slatkog vrhnja koju ćete miksati dok se ne zgusne i u nju umiješati 100 g šećera u prahu, 150 g mascarponea, koricu i sok jedne naranče.
U kalup slažite kore i prvo premažite čokoladnim premazom, zatim kremom i tako redom do vrha. Ostatkom kreme ukrasite tortu i po želji pospite orasima.
Izvor: Stil
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice