Kako pripremiti savršene flambirane palačinke?

Specijalitet koji se u originalu zove crepes Suzette zahtijeva malo više truda, ali rezultat je fantastična slastica.

Shutterstock

Svi vole palačinke, sladak ili slan zalogaj koji se može puniti namazom po želji, od marmelada i džemova do čokolade, a ukusne su i pohane, zapečene i u slanoj verziji, punjene sirom, povrćem, gljivama ili mesom.

Flambirane palačinke ili u originalu crepes Suzette zahtijevaju malo više truda i vremena, ali su specijalitet koji će oduševiti ukućane kao i goste. 

Sastojci:

Za tijesto:

  • 270 g brašna
  • 2 jaja
  • 100 ml vode
  • 100 ml jogurta
  • 150 ml mlijeka
  • 1 kora limuna, naribana
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1/2 žličice soli

Za umak:

  • sok od 4 naranče
  • 60 g maslaca
  • 8 žlica šećera
  • 4 žlice likera od naranče
  • 2 žlice konjaka
  • sok od 1/2 limuna
Shutterstock 

Priprema:

Zamijesite sve sastojke za tijesto i ostavite da odstoji 20 minuta. Palačinke pržite na malo maslaca sa obje strane dok ne porumene, palačinke moraju biti tanke.

U drugu veću zdjelu staviti šećer i otopiti ga na laganoj vatri. Ne smije zagorjeti, gotova je kad porumeni. Zatim dodajte maslac, a kad se otopi dodajte sok od naranče i limuna te pola likera i prokuhajte.

Palačinke umočite u pripremljeni umak i dva puta preklopite u trokut. Pripremljenu palačinku stavite na jedan kraj tave i ponovite postupak s ostalim palačinkama.

Rasporedite palačinke po cijeloj tavi. Ako nema mjesta, nema problema, možete stavljati jednu preko druge. Prelijte drugom polovicom likera i malo konjaka te flambirajte. Ostavite na vatri oko minutu, dok alkohol ne ispari, pa poslužite toplo i uživajte!

 Izvor: Stil