Crepes Suzette, kod nas poznate kao flambirane palačinke staro je francusko jelo. Jelo se u restoranima dovršava ispred gostiju flambiranjem likera od naranče i šećera. Flambiranje je proces kojim se jelo prelije alkoholom i zapali, kako bi dobilo posebne arome isparavanjem alkohola. Palačinke Suzette postale su poznate početkom 20. stoljeća kada su postale standard pariških restorana.

Sastojci:

  • 60 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 250 ml svježeg soka od naranče
  • 1 žličica ribane korice naranče
  • 2 žlice likera od naranče (Grand Manier)
  • sladoled od vanilije

za palačinke:

  • 2 jaja
  • žličica soli
  • 2 žlice šećera
  • 200 g brašna
  • 2 žlice ulja
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml gazirane vode

Priprema:

Zamutite sve sastojke za palačinke; prvo jaja, pa dodajte jajima soli i šećera te ostale sastojke. Ispecite ih.

Pomiješajte maslac i šećer u velikoj tavi na laganoj vatri. Kuhajte uz miješanje 2 minute ili dok se šećer ne otopi. Pojačajte toplinu na srednje jaku. Dodajte narančin sok i narančinu koricu i kuhajte uz miješanje 2 minute ili dok se smjesa malo ne zgusne.

Originalni recept za flambirane palačinke kao iz francuskog restorana
Shutterstock 

Presavijte palačinke na četvrtine i složite, lagano preklapajući. Žlicom prelijte vrući umak palačinki. Maknite s vatre. Prelijte palačinke likerom. Pažljivom šibicom zapalite umak, kako bi alkohol ispario. Kad se plamen ugasi, palačinke rasporedite po tanjuru za posluživanj. Žlicom prelijte umak i odmah poslužite sa sladoledom. 

Izvor: taste