Crepes Suzette, kod nas poznate kao flambirane palačinke staro je francusko jelo. Jelo se u restoranima dovršava ispred gostiju flambiranjem likera od naranče i šećera. Flambiranje je proces kojim se jelo prelije alkoholom i zapali, kako bi dobilo posebne arome isparavanjem alkohola. Palačinke Suzette postale su poznate početkom 20. stoljeća kada su postale standard pariških restorana.
Sastojci:
- 60 g maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 250 ml svježeg soka od naranče
- 1 žličica ribane korice naranče
- 2 žlice likera od naranče (Grand Manier)
- sladoled od vanilije
za palačinke:
- 2 jaja
- žličica soli
- 2 žlice šećera
- 200 g brašna
- 2 žlice ulja
- 200 ml mlijeka
- 200 ml gazirane vode
Priprema:
Zamutite sve sastojke za palačinke; prvo jaja, pa dodajte jajima soli i šećera te ostale sastojke. Ispecite ih.
Pomiješajte maslac i šećer u velikoj tavi na laganoj vatri. Kuhajte uz miješanje 2 minute ili dok se šećer ne otopi. Pojačajte toplinu na srednje jaku. Dodajte narančin sok i narančinu koricu i kuhajte uz miješanje 2 minute ili dok se smjesa malo ne zgusne.
Presavijte palačinke na četvrtine i složite, lagano preklapajući. Žlicom prelijte vrući umak palačinki. Maknite s vatre. Prelijte palačinke likerom. Pažljivom šibicom zapalite umak, kako bi alkohol ispario. Kad se plamen ugasi, palačinke rasporedite po tanjuru za posluživanj. Žlicom prelijte umak i odmah poslužite sa sladoledom.
Izvor: taste
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice