Svi vole palačinke, a kod nas se većinom pripremaju klasične palačinkena francuski način ili pak manje, ali deblje, američke palačinke. No jeste li znali da su u svijetu popularne i japanske i švedske palačinke? Doznajte koja je razlika i kako se pripremaju.

Recept za američke palačinke

Sastojci za tijesto:

200 g brašna
1 ½ kašičica praška za pecivo
1 kašika žutog šećera
3 velika jajeta
30 g rastopljenog putera
200 ml mleka
ulje

Za preljev:

javorov sirup ili med
dodaci po izboru – čokoladne mrvice, borovnice ili puter od kikirikija i džem

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte 200 g brašna, 1 ½ žličicu praška za pecivo, 1 žlicu žutog šećera i prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini stražnjom stranom žlice, zatim dodajte 3 velika jaja, 25 g otopljenog maslaca i 200 ml mlijeka. Mutite pjenjačom ili mikserom dok smjesa ne postane glatka.

Zagrijte kockicu maslaca i 1 žličicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad maslac postane pjenast, izlijte krugove tijesta širine otprilike 8 cm. Pazite da palačinke ne stavljate preblizu jer će se tijekom pečenja raširiti. Američke palačinke pecite s jedne strane oko 1-2 minute ili dok se na površini ne pojavi veliki broj malih mjehurića. Okrenite palačinke i pecite još minutu s druge strane. Ponavljati dok se ne potroši svo tijesto. Američke palačinke poslužite naslagane na tanjur i posute prilozima.

Palačinke od grčkog jogurta
Shutterstock 

Recept za švedske palačinke

Sastojci:

110 g maslaca
1 šolja brašna
1 ¾ šolja punomasnog mlijeka
3 veća jaja
½ žličice ekstrakta vanile
¼ žličice soli
šećer u prahu za posipanje i svježe voće za dekoraciju
džem/marmelada

Priprema:

U posudu sipajte brašno, mleko, jaja, istopljeni puter (polovinu ukupne količine), ekstrakt vanile i so, pa mutite dok smesa ne bude glatka.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri pa dodajte žličicu maslaca da se otopi. Izlijte otprilike jednu trećinu šalice smjese na vrh, dovoljno za jednu palačinku, i vrtite tavu da se smjesa ravnomjerno rasporedi po tavi. Kuhajte minutu do minutu i pol pa okrenite na drugu stranu i pecite još 15 do 30 sekundi.

Prebacite ga na tanjur, pa isto ponovite sa ostatkom smjese - svaki put prije stavljanja smjese u tepsiju stavite malo maslaca da se otopi. Od ove količine bi trebalo dobiti oko 12 palačinki, a ako vam se smjesa čini gusta dodajte malo vode.

Gotove palačinke premažite pekmezom/marmeladom, medom ili prelijte otopljenom crnom čokoladom, savijte na četvrtine, na vrh posložite voće i pospite šećerom u prahu.

Recept za japanske palačinke

3 najpopularnije vrste palačinki na svijetu američke, švedske i japanske
Shutterstock 

Sastojci:

2 jaja (L)
1-2 žlice mlijeka
1/2 žličice ekstrakta vanilije
30 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
2 žlice šećera
1 žlica suncokretovog ulja
2 žlice vode

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Umutite žumanjke s mlijekom i ekstraktom vanilije, a zatim u smjesu umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo.
Bjelanjke sa šećerom izmiksajte u čvrst snijeg pa ih lagano umiješajte u smjesu bjelanjaka.
Tavicu većeg promjera premažite tankim slojem ulja, a zatim je zagrijte na laganoj vatri. Žlicom zagrabite smjesu pa je izlijte na tavu. Trebali biste peći dvije ili tri palačinke odjednom. Na svaku potom dodajte još žlicu smjese, kako bi palačinke bile što deblje.
Ulijte žlicu vode pa tavicu poklopite poklopcem i pustite da se palačinke peku otprilike pet minuta na vrlo laganoj vatri.
Maknite poklopac pa lagano špatulom okrenite palačinke. Dodajte preostalu žlicu vode, poklopite pa ih pecite još par minuta. Donji dio palačinke bi, baš kao i gornji, trebao poprimiti zlatnu boju.

Postupak za 3 vrste palačinki pogledajte u videu: