Sezona smokava još traje, a osim što ovi ljetni plodovi donose razne zdravstvene dobrobiti, ukusne su i svježe ubrane sa stabla, a i u slasticama i kolačima, slanim salatama. Također, suhe smokve još su zdravije za probavu i crijeva, ako ih imate u izobilju, proučite tri jednostavna načina za sušenje smokava kod kuće. Saznajte i kako pravilno jesti smokve za bolju probavu i najzdravije čišćenje crijeva.
Volite li smokve na kolačima, isprobajte recept za francuski tart.
Sastojci:
Za podlogu:
- 250 g višenamjenskog brašna
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice soli
- 12 žlica hladnog maslaca narezanog na kockice
- 60 ml ledene vode
Za nadjev:
- 24 velike svježe smokve
- 60 g šećera
- 4 žlice hladnog maslaca, sitno narezanog
- 60 g džema od marelica
Priprema:
Da biste napravili podlogu, stavite brašno, šećer i sol u blender. Promiješajte nekoliko puta da se sjedini. Dodajte maslac i miksajte 10 do 12 puta dok maslac ne bude veličine zrna graška.
Dok mikser radi, ulijte ledenu vodu i miksajte dok se tijesto ne počne spajati. Istresite na pobrašnjenu dasku i brzo premijesite u pljosnati disk od 13 cm. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Pleh obložite papirom za pečenje.
Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto u pravokutnik malo veći od cca 30 cm. Tijesto zarolajte oko valjka i prebacite u pripremljenu tepsiju. Ostavite u hladnjaku 15 minuta. Svakoj smokvi uklonite peteljku i narežite je na četvrtine. Po tijestu rasporedite smokve. Pospite s 60 g šećera i poškropite maslacem.
Pecite 50 minuta do 1 sat, dok tijesto i voće ne počnu rumeniti. Tijekom pečenja jednom okrenite posudu. Ako se tijesto na jednom mjestu napuhne, zarežite nožem mali prorez da izađe zrak. Kada je tart gotov izvadite ga iz kalupa dok je još topao i prebacite na dasku ili čisti papir za pečenje.
U manjoj posudi zagrijte marmeladu od marelica s 2 žlice vode i smjesom premažite voće i pecivo u potpunosti. Ostavite da se ohladi, narežite i poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.