Sušenjem smokava možete produžiti sezonu i proširiti repertoar recepata za jela s ovim zdravim ljetnim plodom.
Možete ih sušiti na razne jednostavne načine, donosimo upute.
1. Kako sušiti smokve u pećnici
Zagrijte pećnicu i stavite je na najnižu temperaturu, idealno 60 stupnjeva ili manje. Smokve operite pod hladnom vodom, ocijedite u cjedilu i osušite papirnatim ručnikom. Zatim zarežite smokve po sredini od stabljike do baze. Narezane smokve poslažite na pleh prekriven rešetkom i stavite u zagrijanu pećnicu. Smokve se ne smiju dodirivati. Stavite pleh u sredinu pećnice. Pustite smokve da se suše osam sati, provjeravajući napredak u redovitim intervalima.
2. Kako dehidrirati smokve
Dehidriranje smokvi je korisna metoda konzerviranja, ali zahtijeva dehidrator hrane. Isperite smokve pod hladnom tekućom vodom. Osušite ih papirnatim ručnikom. Pripremite lonac kipuće vode. Ubacite cijele smokve u kipuću vodu pomoću šupljikave žlice. Izvadite ih iz kipuće vode nakon tridesetak sekundi. Stavite ih u led. Smokve okomito prepolovite, od peteljke do kraja. Narežite ih na četvrtine ako želite manje komade. Stavite ih kožom prema dolje u jednom sloju na pladanj dehidratora. Izbjegavajte pretrpavanje smokava na ladici dehidratora jer to može potaknuti vlagu i otežati proces sušenja.
Postavite svoj dehidrator na postavku za voće, oko 57 stupnjeva. Dehidrirajte do osam sati, redovito provjeravajući. Gotove su kada se koža počne ljuštiti. Svježe suhe smokve stavite na rešetku da se ohlade. Kad se ohladi, prebacite u hermetički zatvorenu posudu. Uklonite sav višak zraka iz vrećice kako biste spriječili stvaranje vlage.
3. Kako sušiti smokve na suncu
Sušenje na suncu je tradicionalna i stara metoda sušenja smokava. Isperite smokve pod hladnom tekućom vodom. Osušite ih papirnatim ručnikom. Smokve okomito prepolovite, od peteljke do kraja. Stavite narezane smokve u jednom sloju, prerezanom stranom prema gore, na rešetku za hlađenje na pleh obložen papirom za pečenje.
Prekrijte rešetku s dva sloja gaze ili papira za pečenje. Stavite pladanj sa svježim polovicama smokava vani na sunčano mjesto i povremeno ih okrećite tijekom dana. Unesite smokve unutra kad sunce zađe, a zatim ih vratite van nakon što jutarnja rosa nestane. Vrijeme sušenja može varirati ovisno o klimi. Za završetak procesa sušenja potrebno je dva do sedam dana. Suhe smokve čuvajte u hermetički zatvorenim vrećicama ili staklenkama.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice