Kako se bliži jesen, sve više se mijese štrudle, a krajem ljeta najbolja je ona sa smokvama, točnije, džemom od smokava. Ako imate domaći džem još je bolje, ali svaki će obogatiti okus ove predivne slastice. Donosimo recept za štrudlu koja, iako se mijesi, uspijeva i početnicima.
Sastojci:
- 1 staklenka džema od smokava
- 600-700 g brašna
- 2 jaja
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica voćnog šećera (fruktoze)
- 1 šalica toplog mlijeka
- mlaka voda po potrebi
Priprema:
Kvasac razmutite u malo mlake vode s nekoliko žlica brašna i ostavite na toplom. Pomiješajte s ostatkom brašna, fruktozom, mlijekom, jednim cijelim jajem i jednim bjelanjkom i postupno dodavajući mlaku vodu umijesite mekano tijesto. Stavite tijesto sa posudom u vrećicu, umotajte u krpu i ostavite na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto premijesite i ostavite da se još jednom digne.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, svaki dio razvaljajte u veliki krug i obilato premažite džemom od smokava. Zamotajte u roladu i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Pustite da se digne i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Štrudle premazati razmućenim žumanjkom i zapeći.
Pečenu štrudlu poprskati s malo vode, pokriti krpom, preko krpe staviti najlonsku vrećicu i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi narežite na komade željene debljine i poslužite. Po želji je možete posipati šećerom u prahu, ako želite da savijača bude još slađa.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice