Brownie je kolač koji se može jednostavno pripremiti, a postoje razni recepti i sa samo nekoliko sastojaka. Ovaj čokoladni kakao biskvit možete obogatiti i raznim dodacima, poput banana, orašastih plodova, npr. pečenih lješnjaka, ali i kombinirati sa sirom i dobiti predivne cheesecake brownies. Možete mu dodati i voće, s čokoladom se posebno slažu maline, ali i naranča.
Ovo je recept za brownies s nadjevom od naranče, a okus podsjeća na Jaffa kolač.
Recept za brownie s narančom
Sastojci:
Za nadjev od naranče:
- 500 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
- naribana korica 1 naranče
- 50 g šećera
- 35 g kukuruznog brašna
- 100 ml vode
- 40 g kondenziranog mlijeka
Za biskvit:
- 50 g tamne čokolade, nasjeckane
- 225 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50 g kakaovog brašna
- 125 g šećera
- prstohvat soli
- 350 g kondenziranog mlijeka
- 100 ml običnog mlijeka
- 100 ml ulja
- 130 g otopljene tamne čokolade
Priprema:
Prvo pripremite nadjev od naranče. Pomiješajte kukuruzno brašno i vodu u maloj posudi i ostavite sa strane. Pomiješajte sok, koricu i šećer u tavi i zagrijavajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi, a zatim nastavite kuhati još 3 minute. Ulijte tekućinu od kukuruznog brašna i neprestano mutite dok se ne zgusne.
Pustite da se nadjev kuha još 3-5 minuta pa dodajte kondenzirano mlijeko i dobro promiješajte. Ugasite vatru i pustite da se nadjev ohladi. Tepsiju 13×9 obložite prozirnom folijom, u tepsiju ulijte ohlađenu kremu i ravnomjerno rasporedite, pa tepsiju stavite u zamrzivač. Kad se nadjev ohladi, izvadite ga iz kalupa i ostavite u zamrzivač s prozirnom folijom.
Pripremite tijesto tako što ćete pomiješati brašno, sol, kakao i šećer, zatim dodati mokre sastojke i dobro izmiješati. Zatim umiješajte nasjeckanu čokoladu. Zagrijte pećnicu na 180°C, a tepsiju obložite papirom za pečenje. Pola smjese za tijesto izlijte u tepsiju i ravnomjerno rasporedite.
Na tijesto stavite smrznuti nadjev od naranče, zatim ulijte preostalo tijesto i rasporedite ga da pokrije nadjev. Pecite 25-30 minuta, provjerite čačkalicom je li pečeno - čačkalica mora izaći vlažna, ali ne mokra. Ako je tijesto mokro, nastavite peći i ponovite test.