Kolači pite koji se pripremaju s korama, poput medene pite, bijele pite, mađarice... bili su obavezne slastice u našem djetinjstvu. Za razliku od kolača od dizanog tijesta, kompliciranijih kremastih torti, ovi jednostavniji kolači pripremaju se brže pa su praktični i tijekom radnog tjedna.
Pripremite medenu pitu na starinski način i dodajte čokoladnu glazuru.
Sastojci:
Za kore:
- 50 g masti
- 3 žlice meda
- 90 g šećera
- 5 kašika mlijeka
- 1,5 žličica sode bikarbone
- 2 jaja
- 500 g glatkog brašna
Za nadjev:
- 0,5 l mlijeka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 6 kašika pšeničnog griza
- 1 limun
- 300 g margarina
Za glazuru:
- 250 g čokolade
- 100 g margarina
Priprema:
Pomiješajte mast, šećer, med, jaja, mlijeko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno i zamijesite tijesto te ga podijelite na tri dijela. Svaki dio tanko razvući i peći u pećnici na 200 stupnjeva dok kore ne porumene.
Zatim napraviti nadjev tako što ćete pomiješati griz i malo mlijeka. Preostalo mlijeko i šećer zakuhajte. Kad ste skuhali griz ostavite da se ohladi pa u njega ulijte margarin i sok od limuna.
Nadjev podijeliti na dva dijela. Poredajte kore i premažite, završiti s trećom korom. Ostavite preko noći u frižideru i sutradan otopite čokoladu s margarinom i glazurom prelijte kolač.
Nadjev podijeliti na dva dijela. Ređati kore i filovati, završiti sa trećom korom. Ostavite preko noći u frižideru i sutradan otopite čokoladu sa margarinom i glazurom prelijte kolač.