Med neki koriste kao lijek, neki kao slasticu, a neki ga stavljaju u čaj. Ova čudotovrna poslastica ima milijunima godina staru povijest, prije otprilike 130 milijuna godina pečele su počele proizvoditi med. Med ima neograničen rok trajanja, a to je zahvaljujući trudu marljivih pčela.
Med je dio mnogih recepta, a mi smo za vas pripremili tri većini najdraža recepta s medom u glavnoj ulozi.
Medenjaci
Sastojci:
- 400 g brašna
- 2 žličice sode bikarbone
- 2 jaja
- 100 g maslaca
- 100-150 g šećera
- 2 žlice meda
- 1 žličica cimeta ili začina za medenjake
Priprema:
Maslac rastopite, dodajte jaja, šećer, med i izmiksajte. Dodajte brašno, sodu bikarbonu i dobro pomiješajte. Ostavite u hladnjaku 10-15 minuta, zatim odmotajte i rukama napravite kuglice ili ih kalupima oblikujte po želji.
Poredajte u pleh obložen papirom za pečenje. Kuglicu pritisnite palcem, a na njih možete staviti i pola oraha, badema ili lješnjaka. Pecite na 180 stupnjeva 12 minuta. Podignite pleh za jednu rešetku više nego inače. Pečene po želji možete posuti šećerom u prahu.
Starinska medena pita
Sastojci:
Za kore:
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 4 žlice šećera
- 4 žlice meda
- 3 žlice ulja
- 3 žlice mlijeka
- 80 g maslaca
- 500 g brašna
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica začina za medenjake
Za nadjev:
- 320 ml slatkog vrhnja
- 320 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g gustoće
- 50 g brašna
- 250 g maslaca
Priprema:
Jaje i žumanjke pjenasto umutite sa šećerom pa dodajte med, mlijeko i ulje. Sve dobro izmiksajte, pa dodajte maslac sobne temperature, te prosijano brašno, sodu bikarbonu, cimet i začin za medenjake. Zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na 4 jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte, pa prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispeći i preostale kore. Poredajte kore jednu na drugu s pek papirom i ostavite da se ohlade.
U lonac ulijte slatko vrhnje, šećer i vanilin šećer, pa upalite smjesu da se zagrije. Mlijeko i gustin pomiješajte u zdjeli, dobro promiješajte, pa dodajte brašno. Dobro promiješajte da nema grudica. U zagrijano slatko vrhnje ulijte kondenzirano mlijeko i brašno te uz stalno miješanje kuhajte dok se ne zgusne. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga izmiksajte pa dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.
Skinite pek papir s kora, pa prvu premažite kremom. Na to staviti drugu koru i blago pritisnite, pa ponovo namažite kremu. Zatim stavite treću koru, premažite kremom, i na kraju stavite četvrtu koru. Kolač dobro ohladite u hladnjaku, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Medovik
Sastojci:
Za kore:
- 800 g brašna
- 250 g maslaca ili margarina
- 6 jaja
- 280 g šećera
- 6 žlica meda
- 2 žlice sode bikarbone
Za nadjev:
- 1,5 kg punomasnog kiselog vrhnja
- 400 g šećera
Priprema:
Za kore umutite jaja sa šećerom i stavite kuhati na paru. Kuhajte oko 20 minuta. Dok se još kuha na pari dodajte med, sodu bikarbonu i maslac. Kuhajte još desetak minuta i ostavite da se ohladi. U ohlađenu smjesu dodajte brašno, zamijesite tijesto da se ne lijepi i ostavite sat vremena u hladnjaku da se ohladi. Nakon toga tijesto podijeliti na 10 kuglica, pa svaku razvaljajte na papiru za pečenje na milimetar debljine. Zatim ih okruglim kalupom označite i izrežite. Tako ćete dobiti kore istih dimenzija. Stavite koru na preokrenuti pleh.
Pecite ih u pećnici na 170 stupnjeva oko 5 minuta.
Ručno napravite nadjev, samo sjedinite vrhnje sa šećerom. Namažite nadjev na jednu po jednu koru, trebali biste imati poklopac na vrhu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice