Starinski kolači često sadrže orahe, bilo u biskvitu bilo u kremi. I Tito i Tuđman voljeli su kremaste kolače, a vođa bivše Jugoslavije dobio je i svoju slasticu koja nosi njegovo ime - Titova torta.

Orasi su jedan od sastojaka i u čokoladnoj poslastici koja nosi ime najveće zvijezde jugoslavenske estrade - torta Lepa Brena.

Bijela pita u originalu nema orahe, ali je jednako ukusna i s ovim orašastim plodovima.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 600 g brašna
  • 200 g masti
  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 praška za pecivo
  • 1/2 šalice mlijeka

Za nadjev:

  • 1 litra mlijeka
  • 2 žlice brašna
  • 4 žlice gustina
  • 4 vanilin šećera
  • 500 g maslaca
  • 350 g šećera u prahu
  • 150 g mljevenih oraha

Priprema:

U zdjeli pjenasto umutite mast i šećer pa dodati jaja i dobro izmiješati mikserom. Nakon toga dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo, pa dobro umijesite tijesto. Na kraju ulijte mlijeko i mijesite dok se sastojci ne sjedine. Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela, pa svaki dio tanko razvaljati oklagijom otprilike na veličinu oblatne. Koru stavite u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u pećnici na 180°C oko 15 minuta. Trebaju ostati bijele kao za vaniliju. Gustin i brašno pomiješajte sa 200 ml mlijeka pa dodajte vanilin šećer i dobro promiješajte da ne ostanu grudvice. Preostalo mlijeko ulijte u šerpu i kuhajte dok ne proključa pa dodajte fil sa brašnom. Nadjev kuhati dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Ulijte nadjev za torte u kalup, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, pa ga dodati u ohlađeni fil za kekse . Sve dobro izmiješajte mikserom.

Koru premazati filom, posuti orasima, pa staviti drugu koru. Preliti filom od keksa , zatim posuti orasima i staviti treću koru. Filom premazati cijelu tortu , a vrh ukrasiti orasima.

 Izvor: StvarUkusa