3 jesenska recepta za cheesecake: Kombinirajte jabuke, bundevu i kesten s krem sirom

Ideje za ljubitelje kolača od sira s jesenskim plodovima

Shutterstock

1. Recept za cheesecake s bundevom i keksom

Sastojci:

  • 200 g mljevenog keksa
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice cimeta
  • 120 g maslaca

Za nadjev:

  • 680 g krem ​​sira
  • 150 g smeđeg šećera
  • 100 g šećera
  • 80 g kiselog vrhnja
  • 1,5 žličica ekstrakta vanilije
  • 250 g pirea od bundeve
  • 3 jaja
  • 1 žličica cimeta
  • malo muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice đumbira u prahu
  • malo klinčića u prahu
Shutterstock 

Priprema:

Mljeveni keks izmiksajte s otopljenim maslacem, šećerom i cimetom. Utisnite u kalup i ostavite da se ohladi u hladnjaku. Izmiksajte krem sir, smeđi i obični šećer. Dodajte kiselo vrhnje, vaniliju, pire od bundeve i začine, pa izmiksajte. Nakon toga postepeno dodajte jaja i miksajte. Nadjev izlijte preko podloge i poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa prebacite u hladnjak da se ohladi. Po želji ukrasite šlagom.

2. Recept za cheesecake s jabukama

Sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g keksa
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1,5 žličica cimeta
  • 1,5 žlica smeđeg šećera
  • 50 g maslaca

Za tijesto i crumble od jabuka:

  • 150 g jabuka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 100 g brašna
  • 80 g smeđeg šećera
  • 70 g maslaca sobne temperature

Za punjenje:

  • 600 g krem ​​sira
  • 200 g šećera
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3 jaja
Shutterstock 

Priprema:

Napravite koru: u blender stavite kekse, smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić i sve dobro izmiksajte. Zatim dodajte otopljeni maslac i ponovno dobro promiješajte. Kalup obložiti papirom za pečenje, pa izliti dobivenu smjesu. Razmažite po rubu i dnu, pa lijepo pritisnite čašom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Napravite tijesto i mrvice od jabuka: Jabuke narežite na kockice, pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine. Prekriti prozirnom folijom. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, maslac i smeđi šećer. Miješajte rukama dok ne dobijete mrvice. Prekriti prozirnom folijom.

Napraviti nadjev: Krem sir kratko umutiti pa postupno dodavati šećer i nastaviti mutiti. U drugoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i kukuruzni škrob dok ne dobijete glatku smjesu. Ne smije biti grudast. Dodati u kremu od sira, kao i vaniliju, te dobro izmiksati mikserom. Postupno dodajte jaja i sve vrijeme mutite.

Napravite cheesecake: nadjev za cheesecake izlijte u kalup i sve lijepo poravnajte. Preko toga rasporedite prvo smjesu od jabuka, a zatim mrvice od tijesta. Kalup izvana obložiti aluminijskom folijom, pa staviti u dublji pleh. Ulijte vruću vodu do pola.

Pecite cheesecake: Cheesecake pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C oko sat i pol. Nakon toga malo protresite kalup. Ugasite pećnicu i malo otvorite vrata te ostavite kolač od sira unutra da se hladi oko sat vremena. Zatim izvadite iz pećnice i skinite aluminijsku foliju. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi još sat vremena, a zatim u hladnjaku preko noći.

3. Cheesecake od kestena

Za podlogu:

  • 250 g Digestive keksa
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica kesten pirea

Nadjev:

  • 500 g krem sira
  • 130 g šećera
  • 3 jaja
  • 3 žumanjka
  • 180 ml kiselog vrhnja
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica arome vanilije
  • 2 žlice ruma
  • 350 g kesten pirea
Shutterstock 

Priprema:

U blenderu usitnite kekse, a zatim ih pomiješajte s otopljenim maslacem i dodajte žlicu kesten pirea pa podlogu utisnite u kalup za torte. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i u nju stavite lim za pečenje napunjen vrućom vodom kako bi se tijekom pečenja stvarala para.

Mikserom izradite krem sir i šećer pa smjesi dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte i sve ostale sastojke i dobro izmiksajte, a na kraju dodajte i kesten pire.

Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete zatim izliti na podlogu od keksa. Tortu pecite 50 minuta na srednjoj rešetki iznad lima s vrućom vodom. Nakon pečenja dobro ju ohladite i dekorirajte po želji, piše index.hr.