1. Recept za cheesecake s bundevom i keksom
Sastojci:
- 200 g mljevenog keksa
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 120 g maslaca
Za nadjev:
- 680 g krem sira
- 150 g smeđeg šećera
- 100 g šećera
- 80 g kiselog vrhnja
- 1,5 žličica ekstrakta vanilije
- 250 g pirea od bundeve
- 3 jaja
- 1 žličica cimeta
- malo muškatnog oraščića
- 1/4 žličice đumbira u prahu
- malo klinčića u prahu
Priprema:
Mljeveni keks izmiksajte s otopljenim maslacem, šećerom i cimetom. Utisnite u kalup i ostavite da se ohladi u hladnjaku. Izmiksajte krem sir, smeđi i obični šećer. Dodajte kiselo vrhnje, vaniliju, pire od bundeve i začine, pa izmiksajte. Nakon toga postepeno dodajte jaja i miksajte. Nadjev izlijte preko podloge i poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa prebacite u hladnjak da se ohladi. Po želji ukrasite šlagom.
2. Recept za cheesecake s jabukama
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g keksa
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1,5 žličica cimeta
- 1,5 žlica smeđeg šećera
- 50 g maslaca
Za tijesto i crumble od jabuka:
- 150 g jabuka
- 1 žlica šećera
- 1 žličica cimeta
- 100 g brašna
- 80 g smeđeg šećera
- 70 g maslaca sobne temperature
Za punjenje:
- 600 g krem sira
- 200 g šećera
- 150 g kiselog vrhnja
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 3 jaja
Priprema:
Napravite koru: u blender stavite kekse, smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić i sve dobro izmiksajte. Zatim dodajte otopljeni maslac i ponovno dobro promiješajte. Kalup obložiti papirom za pečenje, pa izliti dobivenu smjesu. Razmažite po rubu i dnu, pa lijepo pritisnite čašom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Napravite tijesto i mrvice od jabuka: Jabuke narežite na kockice, pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine. Prekriti prozirnom folijom. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, maslac i smeđi šećer. Miješajte rukama dok ne dobijete mrvice. Prekriti prozirnom folijom.
Napraviti nadjev: Krem sir kratko umutiti pa postupno dodavati šećer i nastaviti mutiti. U drugoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i kukuruzni škrob dok ne dobijete glatku smjesu. Ne smije biti grudast. Dodati u kremu od sira, kao i vaniliju, te dobro izmiksati mikserom. Postupno dodajte jaja i sve vrijeme mutite.
Napravite cheesecake: nadjev za cheesecake izlijte u kalup i sve lijepo poravnajte. Preko toga rasporedite prvo smjesu od jabuka, a zatim mrvice od tijesta. Kalup izvana obložiti aluminijskom folijom, pa staviti u dublji pleh. Ulijte vruću vodu do pola.
Pecite cheesecake: Cheesecake pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C oko sat i pol. Nakon toga malo protresite kalup. Ugasite pećnicu i malo otvorite vrata te ostavite kolač od sira unutra da se hladi oko sat vremena. Zatim izvadite iz pećnice i skinite aluminijsku foliju. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi još sat vremena, a zatim u hladnjaku preko noći.
3. Cheesecake od kestena
Za podlogu:
- 250 g Digestive keksa
- 50 g maslaca
- 1 žlica kesten pirea
Nadjev:
- 500 g krem sira
- 130 g šećera
- 3 jaja
- 3 žumanjka
- 180 ml kiselog vrhnja
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica arome vanilije
- 2 žlice ruma
- 350 g kesten pirea
Priprema:
U blenderu usitnite kekse, a zatim ih pomiješajte s otopljenim maslacem i dodajte žlicu kesten pirea pa podlogu utisnite u kalup za torte. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i u nju stavite lim za pečenje napunjen vrućom vodom kako bi se tijekom pečenja stvarala para.
Mikserom izradite krem sir i šećer pa smjesi dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte i sve ostale sastojke i dobro izmiksajte, a na kraju dodajte i kesten pire.
Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete zatim izliti na podlogu od keksa. Tortu pecite 50 minuta na srednjoj rešetki iznad lima s vrućom vodom. Nakon pečenja dobro ju ohladite i dekorirajte po želji, piše index.hr.