Jabuka je neokrunjena kraljica voća, a njezina sezona traje od ljeta do zime, a deserti s ovom voćkom oduvijek su se pripremali u našim krajevima, posebno kontinentalnoj Hrvatskoj. Svaki vrt imao je stablo jabuke, a osim u pitama, štrudlama i raznim kolačima, ovi plodovi pekli su se u pećnici sa šećerom ili pržile u smjesi i na ulju na tavi u tzv. šlafroku. Izuzetno je zdrava i opće je poznata izreka: Jedna jabuka na dan, tjera doktora van.

20. listopada jabuka je proslavila svoj dan, a mi vam donosimo pet recepata za slastice u kojima je kraljica voća glavna zvijezda.

1. Torta od jabuka po receptu Steve Karapandže

Sastojci:

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 240 g maslaca
  • 10 g soli

Nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 100 g šećera
Recept za tortu od jabuka Steve Karapandže
shutterstock, printscreen youtube/hrt 1 

Priprema:

Narežite maslac i dodajte sol, ignječite vilicom, zatim dodajte brašno i brzo miješajte. Dodajte toliko vode da dobijete mekanu, ali kompaktnu masu. Tijesto umijesite rukama i ostavite ga da se odmori. Jabuke očistite i izrežite na tanke ploške.

Stavite tijesto na glatku površinu koju ste posipali brašnom. Razvaljajte tijesto na 2-3 mm debljine. Kako vam se tijesto ne i lijepilo, posipajte i valjak brašnom. Stavite tijesto na pleh.

Tijesto nabodite vilicom da se ne stvaraju mjehuri, zatim poslažite ploške jabuka gusto jednu do druge. Posipajte šećerom i poškropite rastopljenim maslacem.

Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Čim se šećer počinje karamelizirati, torta je pečena.

2. Muffini s jabukama

Sastojci:

  • 2 velike jabuke
  • 2 žlice pekmeza
  • 1 šalica šećera
  • 1/2 šalice ulja
  • 2 šalice brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 čaša vode
  • 1 žličica cimeta
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • šećer u prahu
5 recepata za najbolje kolače s jabukama
Shutterstock 

Priprema:

Jabuke očistite i naribajte pa dodajte šećer, brašno, pekmez po želji, prašak za pecivo, vanilin šećer, ulje, cimet i vodu. Smjesu dobro izmiješajte pa u kalup za muffine stavite papirnate kalupe i izlijte smjesu. Nemojte puniti do vrha. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko pola sata. Kad se malo ohlade izvadite ih iz kalupa i pospite šećerom u prahu.

3. Njemački kolač s jabukama

Sastojci:

  • 1,5 šalica brašna
  • 1/4 šalice + 3 žlice maslaca
  • 1/3 šalice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 jaje
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
5 recepata za najbolje kolače s jabukama
Shutterstock 

Nadjev:

  • 4-5 jabuka
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1/2 žličice cimeta

Dodatno:

  • 2/3 šalice brašna
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/4 šalice maslaca
  • 1/3 šalice badema u listićima

Priprema:

Izmiksajte maslac sobne temperature i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte. Dodajte prašak za pecivo, sol i brašno te miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Zatim kuhačom izmiješajte, pa prebacite u okruglu tepsiju s rubovima koji se po potrebi mogu skidati. Rukama poravnajte tijesto po dnu i po stijenkama tepsije, malo posipajte brašnom da se smjesa ne lijepi. Podloga treba biti debljine oko 4 cm. Stavite u hladnjak da se stegne.

Pomiješajte smeđi šećer, brašno, sol i cimet. Dodajte maslac sobne temperature i miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu pa dodajte listiće badema. Smjesu pospremite u hladnjak.

Ogulite jabuke i narežite ih na komadiće. Pomiješajte ih u posudi s limunovim sokom i cimetom. Izvadite smjesu iz hladnjaka, pa rasporedite na jabuke. Pospite mješavinom listića badema i smeđeg šećera. Kolač pecite na 180°C oko 40-45 minuta. Kad se ohladi pospite ga šećerom u prahu.

Postupak pogledajte u videu:

4. Šarlotka s jabukama

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g hladnog maslaca
  • 3 žumanjka
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 300 g jogurta
    20 g krumpirovog škroba
    3 bjelanjka
    prstohvat soli
    100 g šećera

Za nadjev od jabuka:

  • 400-500 g jabuka
  • 30 g šećera
  • 20 g krumpirovog škroba
  • 1 žlica griza
  • šećer u prahu
5 recepata za najbolje kolače s jabukama
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke.

Hladan maslac naribajte na krupnije ribež, pospite ga brašnom da se ne lijepi. Izmrvite maslac i izgnječite ga sa suhim sastojcima da dobijete mrvičasto tijesto.

Dodajte žumanjke pomiješane s prstohvatom soli i brzo umijesite glatko tijesto. Podijelite na pola, jedan dio zamotajte u plastičnu vrećicu i čuvajte u hladnjaku.

Drugi dio utisnite u kalup te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 minuta.

Bjelanjke istucite s prstohvatom soli i šećerom.

Pomiješajte jogurt s krumpirovim škrobom. Jogurt pomiješajte s tučenim bjelanjcima.

Zatim naribane jabuke rasporedite na krupni ribež i dodajte šećer i škrob. Na sloj jabuka stavite nadjev od jogurta.

Pečenu koru pospite grizom i dobro rasporedite. Drugu polovicu tijesta, ohlađenu u hladnjaku, izdrobite po vrhu.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40 minuta. Tijesto prvih 30 minuta hladite u zatvorenoj pećnici. Zatim malo otvorite vrata i ostavite da se potpuno ohladi. Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.

Postupak pogledajte u videu:

5. Kolač s jabukama i pudingom bez pečenja

Sastojci

  • 1 kg oguljenih i nasjeckanih jabuka
  • keksi
  • 1/2 litre vode
  • 6 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 1 vrhnje za šlag

Priprema:

Stavite kuhati očišćene i narezane jabuke, šećer i vodu. Kuhajte dok se jabuke ne počnu raspadati pa dodajte vanilin šećer. Zatim dodajte dva pudinga od vanilije razmućena u malo vode. Kuhajte još par minuta pa vrućim nadjevom prelijte kekse koje ste poredali u tepsiju. Ostavite da se ohladi pa premažite šlagom.