Jabuka je neokrunjena kraljica voća, a njezina sezona traje od ljeta do zime, a deserti s ovom voćkom oduvijek su se pripremali u našim krajevima, posebno kontinentalnoj Hrvatskoj. Svaki vrt imao je stablo jabuke, a osim u pitama, štrudlama i raznim kolačima, ovi plodovi pekli su se u pećnici sa šećerom ili pržile u smjesi i na ulju na tavi u tzv. šlafroku. Izuzetno je zdrava i opće je poznata izreka: Jedna jabuka na dan, tjera doktora van.
20. listopada jabuka je proslavila svoj dan, a mi vam donosimo pet recepata za slastice u kojima je kraljica voća glavna zvijezda.
1. Torta od jabuka po receptu Steve Karapandže
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 240 g maslaca
- 10 g soli
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 100 g rastopljenog maslaca
- 100 g šećera
Priprema:
Narežite maslac i dodajte sol, ignječite vilicom, zatim dodajte brašno i brzo miješajte. Dodajte toliko vode da dobijete mekanu, ali kompaktnu masu. Tijesto umijesite rukama i ostavite ga da se odmori. Jabuke očistite i izrežite na tanke ploške.
Stavite tijesto na glatku površinu koju ste posipali brašnom. Razvaljajte tijesto na 2-3 mm debljine. Kako vam se tijesto ne i lijepilo, posipajte i valjak brašnom. Stavite tijesto na pleh.
Tijesto nabodite vilicom da se ne stvaraju mjehuri, zatim poslažite ploške jabuka gusto jednu do druge. Posipajte šećerom i poškropite rastopljenim maslacem.
Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Čim se šećer počinje karamelizirati, torta je pečena.
2. Muffini s jabukama
Sastojci:
- 2 velike jabuke
- 2 žlice pekmeza
- 1 šalica šećera
- 1/2 šalice ulja
- 2 šalice brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 čaša vode
- 1 žličica cimeta
- 1 vrećica vanilin šećera
- šećer u prahu
Priprema:
Jabuke očistite i naribajte pa dodajte šećer, brašno, pekmez po želji, prašak za pecivo, vanilin šećer, ulje, cimet i vodu. Smjesu dobro izmiješajte pa u kalup za muffine stavite papirnate kalupe i izlijte smjesu. Nemojte puniti do vrha. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko pola sata. Kad se malo ohlade izvadite ih iz kalupa i pospite šećerom u prahu.
3. Njemački kolač s jabukama
Sastojci:
- 1,5 šalica brašna
- 1/4 šalice + 3 žlice maslaca
- 1/3 šalice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 jaje
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
Nadjev:
- 4-5 jabuka
- 1 žlica soka od limuna
- 1/2 žličice cimeta
Dodatno:
- 2/3 šalice brašna
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 šalice maslaca
- 1/3 šalice badema u listićima
Priprema:
Izmiksajte maslac sobne temperature i šećer. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte. Dodajte prašak za pecivo, sol i brašno te miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Zatim kuhačom izmiješajte, pa prebacite u okruglu tepsiju s rubovima koji se po potrebi mogu skidati. Rukama poravnajte tijesto po dnu i po stijenkama tepsije, malo posipajte brašnom da se smjesa ne lijepi. Podloga treba biti debljine oko 4 cm. Stavite u hladnjak da se stegne.
Pomiješajte smeđi šećer, brašno, sol i cimet. Dodajte maslac sobne temperature i miješajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu pa dodajte listiće badema. Smjesu pospremite u hladnjak.
Ogulite jabuke i narežite ih na komadiće. Pomiješajte ih u posudi s limunovim sokom i cimetom. Izvadite smjesu iz hladnjaka, pa rasporedite na jabuke. Pospite mješavinom listića badema i smeđeg šećera. Kolač pecite na 180°C oko 40-45 minuta. Kad se ohladi pospite ga šećerom u prahu.
Postupak pogledajte u videu:
4. Šarlotka s jabukama
Sastojci
Za tijesto:
- 200 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica vanilin šećera
- 50 g šećera u prahu
- 100 g hladnog maslaca
- 3 žumanjka
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 300 g jogurta
20 g krumpirovog škroba
3 bjelanjka
prstohvat soli
100 g šećera
Za nadjev od jabuka:
- 400-500 g jabuka
- 30 g šećera
- 20 g krumpirovog škroba
- 1 žlica griza
- šećer u prahu
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke.
Hladan maslac naribajte na krupnije ribež, pospite ga brašnom da se ne lijepi. Izmrvite maslac i izgnječite ga sa suhim sastojcima da dobijete mrvičasto tijesto.
Dodajte žumanjke pomiješane s prstohvatom soli i brzo umijesite glatko tijesto. Podijelite na pola, jedan dio zamotajte u plastičnu vrećicu i čuvajte u hladnjaku.
Drugi dio utisnite u kalup te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 minuta.
Bjelanjke istucite s prstohvatom soli i šećerom.
Pomiješajte jogurt s krumpirovim škrobom. Jogurt pomiješajte s tučenim bjelanjcima.
Zatim naribane jabuke rasporedite na krupni ribež i dodajte šećer i škrob. Na sloj jabuka stavite nadjev od jogurta.
Pečenu koru pospite grizom i dobro rasporedite. Drugu polovicu tijesta, ohlađenu u hladnjaku, izdrobite po vrhu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40 minuta. Tijesto prvih 30 minuta hladite u zatvorenoj pećnici. Zatim malo otvorite vrata i ostavite da se potpuno ohladi. Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu.
Postupak pogledajte u videu:
5. Kolač s jabukama i pudingom bez pečenja
Sastojci
- 1 kg oguljenih i nasjeckanih jabuka
- keksi
- 1/2 litre vode
- 6 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 1 vrhnje za šlag
Priprema:
Stavite kuhati očišćene i narezane jabuke, šećer i vodu. Kuhajte dok se jabuke ne počnu raspadati pa dodajte vanilin šećer. Zatim dodajte dva pudinga od vanilije razmućena u malo vode. Kuhajte još par minuta pa vrućim nadjevom prelijte kekse koje ste poredali u tepsiju. Ostavite da se ohladi pa premažite šlagom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice