Najpopularnije zimsko piće zasigurno je kuhano vino, a nekada se pio i punč. Na dan svete Lucije u našim krajevima tradicionalno se sije pšenica koja nagovješta kakva će nam biti godina. U skandinavskim zemljama dan svete Lucije se obilježava procesijom s djevojkama koje nose vijenac od svijeća na glavi ili u rukama.
Donosimo vam recept za švedski punč juleglogg koji možete poslužiti na dva načina - vruć i hladan.
Sastojci za 8-10 osoba:
- 2 l crnog vina
- 1/2 rakije aquavit
- 35 dag grožđica
- 3 naranče
- 2 limuna
- 50 dag šećera u prahu
- 3 komadića cimeta
- 15-20 klinčića
- 10 zrna kardamona
Priprema:
Ulijte vino i polovicu rakije u emajlirani lonac. Dodajte šećer, oprane grožđice i sve začine zavezane u komadić gaze. Operite neprskane naranče i limune. Narežite i dodajte vinu. Zagrijavajte na srednjoj temp. Čim se pojave mjehurići, maknite lonac sa štednjaka.
Poklopite i ostavite 10-ak min. Ako ga namjeravate poslužiti vruć, nakon što odstoji, izvadite sve začine u gazi i kolutove limuna i naranče. Ulijte preostalu rakiju. A želite li ga poslužiti hladnog, ostavite poklopljen dok se sasvim ne ohladi pa tek tada izvadite gazu sa začinima.