Tripice kako ih spremaju u Dalmaciji najviše sliče čuvenim "trippa alla romana" koje možete uvijek dobiti u malim trattorijama, oko tržnica, ili skrivenim u uličicama centra grada.
Sastojci (za 6 osoba):
1 kg miješanih, goveđih ili junećih tripica
1 -2 kom glave luka srebrenca
100 gr dimljene pancete, masnije
1 kriška debela,masnijeg dalmatinskog pršuta
4-5 režnjeva češnjaka
1 kitica peršina
3-4 lista lovora
300 gr usitnjenih pelata
2 žlice koncentrata od rajčica
3-4 žlice maslinovog ulja
50 gr svježe naribanog parmezana
2-3 kom krumpira (po volji)
2 kom mrkve
2 stabljike celera
Priprema:
Luk srebrenac fino narezati. U blenderu krupnije samljeti mrkvu i stabljike celera (može i 2 kriške gomolja od celera, ako nemate stabljike). Od pančete, češnjaka i peršina napraviti znani dalmatinski pešt (sječak), samljevši i njega u blenderu.
Ako su tripice u komadu, tada ih izrezati na pruge. Moraju biti dobro kuhane, meke, ali ne da se raspadaju.Debelu krišku pršuta narezati na male kockice.
Na maslinovom ulju zazlatiti najprije malo luk, a zatim dodati mrkvu i celer. Ako ostaju tvrdi, može se dodati malo hladne vode kako bi omekšali.
Tada dodati usitnjene pelate, koncentrat rajčice, malo ljute papričice (po volji), listove lovora, malo sve zajedno promiješati i dodati pešt i pršut narezan na kockice. Na laganoj vatri kuhati desetak minuta kako bi se dobio gusti umak. On je vrlo žestokog okusa, ali ne treba se bojati jer će se kasnije razrijediti ostalim sastojcima.
Ubaciti narezane tripice, dobro promiješati, posoliti, popapriti, doliti vodu da budu pokrivene. Kuhati na laganoj vatri dvadesetak minuta. Povremeno treba nadoliti vodu i promiješati kako tripice ne bi ostale na suhom i zagorjele.
Po želji, izrezati krumpir na kockice, ubaciti u umak, doliti vode, pojačati malo vatru te nastaviti kuhati dok se krumpir ne skuha. Po običaju provjeriti sol i papar. Umak treba biti malo jušan, prije nego se umakne sa vatre. Na tanjuru obilato posuti svježe naribanim parmezanom.
izvor: coolinarika.com