Mahune su iznimno zdrava namirnica, najčešće se jedu u varivu, ali možete ih pripremiti na puno maštovitije načine. Pronašli smo tri recepta za ovo zdravo povrće koje morate isprobati i garantiramo vam da će ih tako zavoljeti i vaša djeca. Zapečene mahune su prava zamjena za meso, salata je lagana, ali zasitna, a odlične su i kao glavni sastojak u musaki.
Musaka od mahuna
Sastojci:
- 700 g mahuna
- 300 g mljevenog miješanog mesa
- glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- nekoliko mrkvi
- 3 jaja
- 300 ml mlijeka
- 50 g margarina
- 1,5 žličice brašna
- žličica mljevene crvene paprike
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- žličica kurkume
- žličica nasjeckanog peršina
- ulje
- univerzalni začin
- sol, papar
Priprema:
Luk i mrkvu sitno narežite, a mahune na kraće komade. Pržite luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte mrkvu, a nakon par minuta mljeveno meso i sitno sjeckani češnjak. Sve pomiješajte i dodajte mahune, univerzalni začin, papar i kurkumu. Nakon kratkog kuhanja dodajte margarin, mljevenu crvenu papriku i brašno, sve dobro promiješajte, pa maknite s vatre. U manju zdjelu stavite jaja, posolite i umutite, zatim dodajte kiselo vrhnje i mlijeko. Sve dobro sjedinite. Vatrostalnu posudu premažite uljem, rasporedite mahune s mljevenim mesom, zalijte mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka, pa stavite peći na 200 stupnjeva. Pecite do 90 minuta. Poslužite uz kiselo mlijeko ili vrhnje.
Pečene mahune
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 500 g mahuna
- 3 krumpira
- začini
- peršin
Priprema:
Mahune očistite i kratko prokuhajte u slanoj vodi. Zatim nasjeckajte luk, mrkvu i krumpir, dodajte malo masnoće (dovoljna je 1 žlica masti), dodajte skuhane i ocijeđene mahune, začinite i sve promiješajte. Prebacite u vatrostalnu zdjelu ili tepsiju i pecite u pećnici. Prilikom posluživanja na tanjur uz mahune stavite malo svježeg peršina.
Salata od mahuna
Sastojci:
- mahune
- sezam
- kikiriki ili orasi
- jabučni ocat, ulje, sol
Priprema:
Skuhajte mahune i procijedite ih. U zdjelu stavite mahune, kikiriki, prženi sezam, sir, jabučni ocat, ulje i sol. Promiješajte i poslužite.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice