Pamuk kiflice smatraju se jednim od najukusnijih slanih jela, a zbog neodoljivog okusa i prozračnog tijesta nestaju sa stola u rekordnom roku. Možete ih raditi i slatke i slane, obične ili s nadjevom po želji!

Sastojci za tijesto:

1 kg glatkog brašna
700 ml mlijeka
200 ml suncokretovog ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 čajna žličica soli
40 g svježeg kvasca (1 kockica)
1 žlica šećera

Za premaz:

1 žumanjak
1 žlica mlijeka
2 žlice sjemenki sezama

recept za pamuk kiflice
Shutterstock 

Priprema:

Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka, pa ostavite 10 minuta da zapjeni. U glatko brašno koje ste usuli u veliku zdjelu stavite kvasac, sol, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte malo brašna, ali ne previše. Ostavite oko 45 minuta na toplom mjestu da se diže, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.

Tijesto razvaljajte na oko centimetar debljine i izrežite trokute koje ćete zarolati u rolice. Kada ih oblikujete, razmaknute ih stavite na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Uključite pećnicu da se grije na oko 200 stupnjeva.

Žumanjke pomiješati sa mlijekom i premazati dobivene kiflice i odozgo posuti sezamom. Vrijeme pečenja ovisi o veličini kiflice, a za one veličine dlana dovoljno je oko 25 minuta.