Špageti carbonara klasik je talijanske kuhinje, a po sastojcima vrlo jednostavno jelo. Hrskava slanina i kremasti umak savršeno se slažu sa špagetima, a postoje i razne verzije ovog jela, najpopularnije je ono s vrhnjem za kuhanje. No originalni recept za ovo jelo ne sadrži vrhnje, već samo jaja i sir.
Donosimo recept slavnog talijanskog kuhara Gennara Contalda za još slavnije špagete carbonara. Isprobajte i više nećete pripremati carbonaru na drugi način!
Recept za špagete carbonara
Sastojci:
- 200 grama špageta
- 3 velika žumanjka
- 40 grama parmezana
- 150 grama pancete ili slanine
- 1 režanj češnjaka
- maslinovo ulje
Priprema:
- Pjenjačom umutite žumanjke s parmezanom i paprom.
- Pancetu narežite na sitne komadiće, a koru pancete sačuvajte.
- Skuhajte špagete u slanoj vodi i sačuvajte malo vode.
- Korom pancete natrljajte dno tepsije.
- Češnjak ogulite i zdrobite dlanom pa dodajte u zagrijanu tavu.
- Ostavite minutu da pusti okus pa dodajte pancetu i kuhajte dok lagano ne postane hrskava.
- Izvadite češnjak iz tave, dodajte tjesteninu i promiješajte.
- Posudu maknite s vatre, dodajte malo vode preostale od kuhanja tjestenine, popaprite i ulijte smjesu od jaja.
- Promiješajte i po potrebi dodajte još malo vode.