Jedno od najpopularnijih zasitnih jela svakako je musaka. Sastoji se od više bogatih slojeva, punjena mljevenim mesom, povrćem i kremasta, savršen je obrok koji nahrani cijelu obitelj. Originalna grčka musaka priprema se s patlidžanima, a ovaj recept potječe čak iz 19. stoljeća i dovoljan je za 6 osoba.
Sastojci:
- 4 veća patlidžana
- jaja
- brašno
- mast
- ¼ kg junetine
- ¼ kg svinjetine
- peršin
- 2 zelene paprike
- 1 veća glavica luka
- 1 velika žlica sitno nasjeckane deblje slanine
- 2 žlice kuhane riže
- 2 puta na vrhu noža bijelog papra
- 2 puta na vrhu noža soli
- 2 velike žlice milerama
- 1 jaje
- sol
- papar
- mljevena paprika
- mileram
- krušne mrvice
Priprema:
Za 6 osoba narežite 4 veća patlidžana na kolutove, svaki krug prokuhajte u slanoj vodi i ocijedite. Umutite jaja i posolite, svaki krug patlidžana umočite u jaja, pa u brašno, pržite na vrućoj masnoći i pustite da se ocijede na papirnatom ručniku.
Na masnoći pirjajte luk i svježi peršin te dodajte zelenu papriku. Zatim dodajte mljeveno meso, slaninu i začine i sve dinstajte. Zatim dodajte kuhanu rižu i 2 žlice milerama.
Nakon što ste napravili nadjev, složite musaku u tepsiju za pečenje. Na dno stavite kolutiće patlidžana, pa sloj mesa, pa red milerama pa opet patlidžane, pa meso, pa mileram i na kraju opet patlidžane. Posipajte krušnim mrvicama i pecite oko 40 minuta na 200 stupnjeva Celzijusa.