Musaka je praktično i zasitno jelo koje može nahraniti cijelu obitelj, a grčka musaka još je bolja. Naime, Grci je pripremaju s bešamel umakom i patlidžanima, iako većini nisu omiljena namirnica, u ovoj kombinaciji ukusniji su od mesa.
Sastojci:
- 4 patlidžana
- 500 g mljeveno meso
- 2-3 glavice luka
- 1 paprika
- 1 mrkva
- 1 ljuta papričica
- 400 g rajčice
- sol, suhi začini, papar, origano
Za bešamel umak:
- 50 g maslaca ili 50 ml maslinovo ulje
- 2 žlice brašna
- 500 ml mlijeko
- sol, papar, ulje
Priprema:
Patlidžan očistite i narežite na kolutove, posolite i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20 minuta.
Napravite nadjev tako što ćete popržiti luk, mrkvu, paradajz, mljeveno meso, papriku i začine.
Umak bešamel napravite tako što ćete na zagrijanoj masnoći popržiti 2 žlice brašna dok ne potamni, a zatim postepeno dodajte mlijeko uz mućenje. Dodajte sol i papar.
Musaku stavite u vatrostalnu zdjelu, prelijte je bešamelom i pecite u pećnici još pola sata.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice