Tradicionalno ruski specijalitet, goveđi ili juneći stroganoff, savršeno paše uz tjesteninu, ali možete ga poslužiti i uz pire krumpir ili rižu. Ako volite ovo jelo, predlažemo da ga napravite od pristupačnijih i jeftinijih namirnica, poput piletine, i bit će jednako ukusno kao i originalno.
Profesionalni kuhar Jack Ovens podijelio je recept za pileći stroganoff na svom YouTube kanalu za koji je rekao da se priprema oko pola sata, a okus je fantastičan.
Recept za pileći stroganoff
Sastojci:
2 velika pileća filea
1 žličica luka u prahu
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica slatke paprike
Za umak:
30 g maslaca
1 luk
6 češnjeva češnjaka
300 g šampinjona
80 ml bijelog vina
1,5 žličice senfa
375 ml pilećeg temeljca
1 žlica brašna
30 ml Worcestershire umaka
120 g kiselog vrhnja
1 vezica peršina
tjestenina (npr. Tagliatelle)
Priprema:
Meso narežite na deblje odreske. Posolite i popaprite pa pospite češnjakom i lukom u prahu te slatkom paprikom. Dobro utapkajte u meso i popržite ga na malo ulja. Meso izvadite iz tave, u njemu otopite maslac i dodajte sitno nasjeckani luk i mljeveni češnjak. Pržite dok ne omekša pa dodajte nasjeckane gljive. Nastavite pržiti dok gljive ne budu gotove pa zalijte bijelim vinom. Kuhajte nekoliko minuta, dok tekućina malo ne ispari, pa dodajte brašno. Miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine, a zatim ulijte temeljac i Worcestershire umak. Dobro promiješajte i kuhajte dok ne proključa pa dodajte kiselo vrhnje i senf. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine i ostavite još 5 minuta. Nasjeckanu piletinu vratite u umak, pa ukrasite nasjeckanim peršinom. Skuhajte tjesteninu pa ih dodajte u zdjelu i sve dobro promiješajte.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu: