Poznato je da je nekadašnji predsjednik bivše države, Josip Broz Tito bio veliki gurman, a njegovo ime nosi i starinski kolač s orasima - Titova torta ili Titov kolač. Recept s YouTube kanala Deda Miletova kuhinja je za slano jelo, a navodno ga je Jovanka pripremala kad su boravili na Brijunima. Brijunske ćufte s krumpirom pripremaju se jednostavno, a jako su zasitne i ukusne.
Recept za brijunske ćufte s krumpirom
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 500 g mljevenog mesa
- 2 jaja
- 150 g slanine
- 250 g naribanog sira
- 50 g maslaca
- 50 ml ulja
- origano, papar, vegeta
- 1 umaka od rajčice
Priprema:
Skuhajte krumpir i pripremite ćufte. U mljeveno meso dodajte sitno nasjeckan luk i češnjak. U smjesu pomiješajte i sitno nasjeckanu slaninu pa dodajte jaja sa začinima. Smjesu dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
Umak od rajčice pomiješajte s uljem i žličicom origana. Kuhani krumpir procijedite i izgnječite s maslacom, kao kod pripreme pirea. Smjesi dodajte naribani sir i ponovno promiješajte. Stavite krumpire u posudu za pečenje. Preko toga prelijte smjesu od rajčice.