Punjene paprike
Sastojci:
- oko 30 paprika
- 500 g mljevene svinjetine
- 2 šalice riže
- svinjska mast
- 2 veća luka
- 1 mrkva
- 1,5 žlica brašna
- sol, papar, mljevena paprika
Priprema:
Na masnoći pirjajte luk i mrkvu s malo soli. Kad su luk i mrkva kuhani, dodajte meso i popržite pa dodajte rižu. Začinite solju, mljevenom paprikom, paprom i začinima po ukusu.
Paprike očistite, odrežite im vrhove i uklonite sjemenke. Punite ih žličicom, nemojte ih previše puniti jer će riža tijekom kuhanja narasti pa će nadjev ispadati iz paprika. Kada završite s punjenjem, paprike složite u dublji lonac, nalijte vodu i kuhajte na srednjoj temperaturi. Vrijeme kuhanja je oko 40 minuta, probajte žličicom je li riža kuhana.
Napravite zapršku koju ulijete u lonac, i tada lonac možete staviti u pećnicu i pecite paprike dok sva voda ne ispari. Ovo je bakin trik za puniji i jači okus.
Restani krumpir s mesom
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- meso (govedina, svinjetina, perad)
- 2 veća luka
- sol
- papar
- mljevena crvena paprika
- peršinov list
- ulje ili mast
Priprema:
Krumpir operite i neoguljen skuhajte u blago posoljenoj vodi. Ocijedite ga i još vrućeg ogulite. Zatim krumpir narežite na kockice ili ga grubo zgnječite vilicom. Meso narežite na kocke. Luk ogulite, narežite na kockice i popržite na vrelom ulju ili masti.
Na poprženi luk dodajte mljeveno meso i zajedno pržite 5-6 minuta, ako je već pripremljeno meso, a ako je sirovo pržite ga dok ne omekša. Posolite, popaprite, dodajte pola žličice crvene paprike i sitno sjeckanog peršina. Naribani krumpir pomiješajte s poprženim lukom i mesom, pa još kratko popržite na laganoj vatri.
Gulaš
Sastojci:
500 g svinjskog mesa
3 veća luka
1 velika žlica masti
2 žličice soli
2 žličice suhog začina
1 žličica papra
2 žlice brašna
1 žličica crvene mljevene paprike
Priprema:
Na masti prodinstajte luk, posolite i po potrebi dolijte vode. Kad se luk poprži, dodajte meso narezano na kockice i zalijte vodom.
Tijekom kuhanja po potrebi dolijevajte vode. Kad je meso kuhano dodajte začine. Napravite zapršku od brašna, mljevene paprike i 1,5 dl vode, dobro umutite da nema grudica i ulijte u gulaš. Ostavite da se kuha još 5 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice