Klasično mesno jelo na žlicu u našim krajevima zasigurno je vinski gulaš. Fino pečena junetina u kombinaciji s krumpirom, sa specifičnom aromom vina i lovora, idealna je za sve prilike.
Sastojci:
- 50 ml ulja
- 500 g junećeg mesa narezanog na komade
- 1 glavica luka
- 400 ml umaka od rajčica
- 500 g krumpira
- 200 ml crnog vina
- listovi lovora
- sol, papar
Priprema:
Na ulje dodajte meso, malo ga posolite i popržite sa svih strana. Očistite i narežite luk.
Izvadite meso i na istoj masnoći pržite luk oko 10 minuta. Na luk dodajte pečeno meso i dinstajte još 10 minuta.
Dodajte umak od rajčice, dio vina i lovor te pirjajte još 10 minuta. U gulaš ulijte oko 750 ml vode i kuhajte oko pola sata.
Krumpir ogulite i narežite na komade veličine mesa. U gulaš dodajte ostatak vina. Kad smjesa prokuha, dodajte krumpir.
Kuhajte pola sata dok krumpir i meso potpuno ne omekšaju te posolite i popaprite po želji.
Izvor: Stvar ukusa