Donosimo vam recept za poznati mađarski gulaš koji će obožavati cijela obitelj, a odličan je izbor i kad želite zadiviti goste. Možete ga poslužiti uz tjesteninu, pire krumpir ili palentu.
Sastojci:
1.5 kg junetine (but, vrat, plećka)
700 g luka
2 mrkve
3 češnja češnjaka
lovorov list po želji
1 žlica pirea od rajčice (passata)
ulje, sol, papar, suhi začini
Priprema:
Operite meso, narežite ga na kockice i marinirajte tako što ćete ga pomiješati s uljem, soli, paprom i suhim začinima. Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku sat vremena ili dulje.
Narežite luk i popržite ga te dodajte meso, ne trebate miješati nego samo poklopite i ostavite 10 minuta da meso i luk puste svoje sokove. Nakon 10 minuta promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje.
Nakon 30 minuta dodajte mrkvu, češnjak i lovorov list. Ostavite dodatnih 30 minuta uz povremeno miješanje. Nakon tih 30 minuta vrijeme je za prvo dolijevanje vode, ali samo 400 ml. Dodajte i jednu žlicu pirea od rajčica i ostavite još 45 minuta na laganoj vatri.
Nakon 45 minuta dodajte vode po želji, ovisno o tome volite li gušće ili rjeđe jelo i začinite. Ostavite još 15 minuta ili duže i gulaš je gotov.