Omiljeno jelo tijekom zimskih meseci i blagdana je sarma. Legendarni kuhar Stevo Karapandža jednom prilikom otkrio je tradicionalni recept za sarmu. U nastavku donosimo recpet za savršeno zimsko jelo.

Sastojci:

100 g riže

1 glavica luka

2 režnja češnjaka

malo soli i papra

1 žlica vegete

malo ljute mljevene paprike

1 lovorov list

suha rebrica ili kobasice

1-2 žlice sitno sjeckane pancete (ako želite)

1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg

500 g mljevenog mješanog mesa najbolje od vratine

2 žlice peršinovog lista

1 jaje

1 žličica slatke mljevene paprike

2 žlice koncentrata rajčice

Za zapršku:

malo ulja

1 žličica crvene slatke paprike

1 veća glavica luka

1 režanj češnjaka

Priprema:

Skuhajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja propirjajte luk. Kada se luk zastakli, dodajte mu narezani češnjak, a ako želite možete i malo pancete narezane na kockice.

Meso stavite u duboku posudu. te dodajte peršin, rižu, jaje, sol i papar, vegetu i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smjesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio narežite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa žlicom i pol nadjeva i rolajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite svo meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuhati sarmu, ubacite pola rezanog kupusa i na njega polegnite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili suho meso, a onda pokrijte sve ostatkom narezanog kupusa. Zatim dodajte i malo mljevene paprike te koncentrat rajčice pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuhajte dva do tri sata povremeno doljevajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tekućinu u kojoj se kuhala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.