Zimi su variva nezaobilazna jela na jelovniku, a velik je izbor namirnica koje možete kombinirati. Najpopularnije varivo je zasigurno ono od graha, ali ga slijede i druge mahunarke poput leće te povrća iz obitelji kupusnjača, primjerice slatkog zelja s rajčicom.
Ako volite leću, predlažemo vam vrlo jednostavan recept za ukusno varivo od leće s povrćem, krumpirom i kobasicama. Zbog krumpira, ali i ajvara koji mu daju gustoću, uopće vam ne treba zaprška.
Sastojci
- 500 g leće
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 zelena paprika
- kobasica
- 2-3 krumpira
- mješavina biljnog začina
- sol, papar
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- ajvar
- 1 žlica brašna (ako želite zapršku)
Recept za varivo od leće
Skuhajte leću
Leću stavite kuhati, kuhajte 10 do 15 minuta da omekša.
Popržite
Na ulju popržite luk, mrkvu i papriku narezane na komade slične veličine te kobasicu.
Kuhajte
Poprženo povrće i kobasicu zalijte vodom, dodajte narezan oguljen krumpir i zavrijte. Začinite solju, paprom, biljnim začinima i crvenom mljevenom paprikom.
Dodajte leću
Kuhajte pola sata dok krumpir ne omekša, dodajte skuhanu i ocijeđenu leću, dvije žlice ajvara, zavrijte i kuhajte još 10-15 minuta. Probajte i po potrebi još začinite.
Napravite zapršku
Budući da se u varivu kuha krumpir i dodaje ajvar, zaprška nije potrebna, ali ako želite, napravite zapršku na klasičan način: na malo zagrijanog ulja stavite žlicu brašna i promiješajte dok se ne zgusne. Ako želite zdraviju verziju, umutite žlicu brašna u vodi i dodajte u varivo zadnjih 5 minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice