5 domaćih jela na žlicu omiljenih diljem Hrvatske za radni tjedan

Od čobanca, ričeta i zelja s grahom do ajngemahteca i maneštre.

Shutterstock

Diljem Hrvatske tradicionalno su se pripremala različita jela na žlicu. Donosimo vam 5 recepata za omiljena variva, od slavonskog čobanca, preko istarske maneštre, do ričeta i zelja s grahom popularnih u sjevernim dijelovima Hrvatske do ajngemahteca značajnog za Zagreb i okolicu.

1. Čobanac

Sastojci:

  • 1,5 kg mesa - mješavina svinjetine, govedine ili mesa divljači
  • 500 g luka
  • 350 g mrkve
  • 75 g korijena peršina
  • 2 žlice slatke crvene paprike u prahu
  • 1 žlica ljute crvene paprike u prahu
  • 5 žlica biljnog ulja
  • 2 žlice soli
  • 5 l vode
Shutterstock 

Priprema:

Za početak pripreme čobanca očistite i nasjeckajte luk na vrlo sitne komade. Pirjajte luk na ulju na laganoj vatri oko pola sata. Mrkvu ogulite, a korijen peršina naribajte vrlo sitno. Dodajte ga na luk i nastavite dinstati oko 45 minuta. Sada je vrijeme da dodate papriku u prahu, dobro bi bilo da je umiješate u povrće.

Meso za pripremu čobanca narežite na male komade i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon pet minuta goveđe meso i još poslije pet minuta svinjsko meso. Ostavite da se meso za čobanac kuha dok ne porumeni. Posolite meso i povrće i dobro promiješajte.

Dodajte prvu litru i nastavite pirjati oko sat vremena. Nakon toga dodajte 4 litre vode i nastavite kuhati još jedan sat. Zadnjih pola sata dodajte gljive i ljute papričice po želji. Čobanac je skuhan i možete uživati u njemu.

2. Ričet

Sastojci:

  • 200 g graha
  • 200 g oljuštenog ječma
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 žlica masti
  • 70 ml soka od rajčice
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • suho meso ili slanina
Shutterstock 

Priprema:

Grah namočite u vodi i ostavite par sati, najbolje preko noći. Zatim vodu bacite, ulijte novu i kuhajte dok ne provrije. Opet zalijte vodom, pa grahu dodajte ječam i suho meso i opet zalijte vodom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masnoći ili na ulju popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće. Zatim ulijte malo vode i pirjajte dok ne omekša. Dodajte u grah. Zatim u isti lonac dodajte sitno nasjeckani češnjak i sol. Zatim umiješajte brašno, papriku i umak od rajčice, po potrebi dolijevajući malo vode. Ulijte u varivo i kuhajte još 15 minuta.

3. Zelje s grahom

Sastojci:

  • 200 g graha
  • 500 g kiselog kupusa
  • kobasica ili suho meso
  • mljevena crvena paprika
  • mješavina biljnog začina
  • listovi lovora
  • papar u zrnu
  • sol po potrebi
  • ajvar
Shutterstock 

Priprema:

Stavite kuhati grah dok ne omekša, mladi grah kuha se pola sata. Isperite kiseli kupus. Stavite ga u drugi lonac s kobasicom i vodom, dodajte žlicu mješavine biljnog začina, žličicu mljevene crvene paprike, papar u zrnu i listove lovora. Grah procijedite i dodajte ga u lonac s kupusom. Po potrebi dodajte još vode, zakuhajte i začinite po želji. Dodajte i žlicu ili dvije ajvara. Kuhajte zajedno još pola sata.

4. Ajngemahtec s leber knedlama

Sastojci:

  • 100 g pilećih prsa
  • 2 para pilećih krilca
  • 4 mrkve
  • 2 peršina
  • komadić korabice i celera
  • vezica peršinovog lišća
  • manja glavica cvjetače
  • glavica luka
  • 100 g graška
  • žlica koncentrata rajčice po želji
Shutterstock 

Priprema:

Na malo ulja propirjajte nasjeckani luk pa dodajte na kolutiće narezanu mrkvu i korijen peršina. Nakon nekoliko minuta dodajte celer, korabu i grašak. Dodajte 1,5 l vode i posolite. Dodajte pileća krila i prsa. Kada juha zakuha, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte sat i pol. Karfiol izrezan na manje komade zasebno skuhajte u slanoj vodi. Nakon sat i pol kuhanja izvadite meso, izrežite ga na manje komade i vratite u juhu zajedno s karfiolom. Prije posluživanja dodajte nasjeckani peršin. Očišćenu jetricu nastružite zajedno s omekšanim i izgnječenim žemljama. Smjesi dodajte na ulju propirjan luk i peršin, jaje, mažuran i mrvice, posolite i popaprite. Neka smjesa malo odstoji. Oblikujte kuglice i dodajte u juhu. Kuhajte poklopljeno 10-ak minuta.

5. Maneštra

Sastojci:

  • 2 konzerve graha
  • 150 g kuhanog kukuruza
  • 1 veći krumpir
  • 1 veći crveni luk
  • 2 paprike
  • 2 mrkve
  • korijen celera
  • malo cvjetače
  • 1 rajčica
  • 1 žličica crvene slatke mljevene paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • ulje
  • papar, sol, peršin

Priprema:

Nasjeckajte luk, papriku, mrkvu, celer, ako imate cvjetove cvjetače i sve dobro propirjajte na ulju dok ne omekša. Dodajte crvenu papriku, papar, krumpir narezan na kockice, celer, kuhani grah i kukuruz. Sve dobro promiješajte, dolijte vode da pokrije i kuhajte oko 15 minuta dok se krumpir ne skuha, a povrće još malo. Posolite, dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Isključite nakon minute.