Varivo je jednostavno jelo na žlicu koje bi svatko trebao znati napraviti jer univerzalan recept sa samo nekoliko osnovnih sastojaka može se koristiti za bilo koju namirnicu - od mahunarki do povrća.

Naravno, ovisi koja mahunarka ili povrće vam je glavna namirnica, recept će se razlikovati po trenutku dodavanja te namirnice, ali za osnovni recept potreban vam je samo luk, kobasica ili neko suho meso koje će pustiti masnoću, krumpir koji će dati gustoću, mješavina biljnih začina, mljevena crvena paprika, sol i papar po želji te dvije ili tri žlice ajvara.

Za ovakvo varivo ne trebate raditi zapršku jer dovoljno je gusto zbog krumpira i ajvara.

Zelje s grahom priprema se još jednostavnije, potražite recept.

Sastojci

  • 1 luk
  • 1 par kobasica (npr. kranjske) 
  • 1 mrkva
  • 1 paprika (po želji)
  • 2-3 krumpira
  • 1-2 žličice mljevene crvene paprike
  • 1-1,5 žlice mješavine biljnih začina
  • sol i papar po želji
  • 2-3 žlice ajvara
  • 200 g leće ili 1 glavica cvjetače 

Kako pripremiti najlakše varivo

14:16
Korak 1

Popržite

Nasjeckajte luk, narežite mrkvu i kobasice na kolutove, narežite papriku na male komadiće te sve zajedno popržite na ulju.

14:19
Korak 2

Dodajte vodu

Dodajte oguljen i narezan krumpir i ulijte toplu vodu. Ako pripremate varivo s cvjetačom, dodajte i cvjetaču narezanu na komadiće. Dodajte žlicu mješavine biljnih začina, žličicu mljevene crvene paprike i pustite da zavrije.

14:21
Korak 3

Skuhajte leću

U drugoj posudi skuhajte leću oko 10 minuta, ne do kraja, ali dok ne omekša. 

14:22
Korak 4

Kuhajte

Nakon 10-ak minuta kuhanja dodajte dvije žlice ajvara (može i više), a zadnjih 10-15 minuta dodajte ocijeđenu kuhanu leću (ako kuhate varivo od leće). Probajte tekućinu i po potrebi začinite ili dodajte još vode. Varivo je gotovo za 30 do 45 minuta (dok se krumpir skuha).