Fricassee od piletine s gljivama u bijelom umaku preukusan je recept popularnog chefa Gordona Ramsaya. Iako zvuči komplicirano, ovo jelo je zapravo vrlo jednostavno za pripremiti i neće vam oduzeti previše vremena, a oduševit će vas okusom i mirisom.
Fricassee je francuski “comfort food” napravljen od šumskih gljiva u laganom bijelom umaku. Poslužuje se s pirjanim krumpirom sa začinskim biljem.
Što je zapravo fricassee?
Fricassee je tehnika kuhanja mesa, koje se izreže i pirja te posluži u vlastitom umaku, koji je tradicionalno bijeli.
Nabolje ga je raditi u loncu od lijevanog željeza, koji je glavni materijal za sporo kuhanje, pirjanje i pečenje zahvaljujući svojoj sposobnosti održavanja ravnomjerne topline.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 8 komada piletine: 4 batka i 4 zabatka
- 100 grama slanine nasjeckana na trakice
- 4 češnja češnjaka, oguljena i zgnječena
- 220 grama bijelih šampinjona, prepolovljenih
- 1 list lovora
- 2 grančice ružmarina
- 2 grančice majčine dušice, samo listići
- 40 ml rakije
- 1 3/4 šalice pilećeg temeljca
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
U veliku tavu ili lonac na srednjoj vatri dodajte maslinovo ulje. Piletinu posolite i popaprite, dodajte u vruću tavu (batke stavite s kožom prema dolje) i pirjajte 3-4 minute s jedne strane, dok ne porumeni. Možda ćete to trebati napraviti u dvije serije ako vam je tava mala.
Okrenite piletinu, dodajte slaninu, češnjak i gljive i dobro promiješajte. Umiješajte lovorov list, ružmarin i majčinu dušicu. Dodajte rakiju, pojačajte vatru na srednje jaku i kuhajte 1 minutu, zatim smanjite vatru na srednju i lagano pirjajte 2-3 minute.
Ulijte pileći temeljac i lagano kuhajte. Kuhajte bez poklopca, na srednje niskoj vatri 10 minuta, zatim poklopite i kuhajte još 15 minuta, dok piletina ne bude pečena. Piletinu prebacite u tepsiju i stavite u vruću pećnicu na 4-5 minuta za hrskavu kožicu (ovo je opcionalni korak za hrskavu kožicu). U međuvremenu pojačajte vatru na srednje jaku kako bi se umak reducirao i malo zgusnuo.
Bacite češnjak, ružmarin i lovorov list. Žlicom stavite umak s gljivama i slaninom na tanjur i na vrh stavite piletinu. Ukrasite majčinom dušicom (samo listićima) ili nasjeckanim peršinom. Upute pogledajte u videu:
izvor: novilist.hr