Recept dana: Ukusni domaći njoki od samo 3 sastojka

Pripremaju se lako, a glavni sastojak je jedna vrlo zdrava namirnica.

Shutterstock

Mnogima kad je u pitanju batat njoki nisu prva zamisao, no ovi njoki spadaju u kategoriju zdrave i ukusne hrane te idealno pašu uz različite umake, bilo kao dodatak ili samostalno jelo.

Još jedna genijalna stvar je ta da ih je vrlo jednostavno za napraviti, a sve potrebno od sastojaka suslatki krumpir (batat), brašno i sol. Ako ste raspoloženi za isprobavanje novih umaka, topla preporuka je umak od maslaca i kadulje.

Shutterstock 

Recept za njoke od batata

Sastojci za četiri porcije njoka:

900 grama batata
250 g višenamjenskog brašna
2 žličice soli

Za umak:

30 listića kadulje
25 g maslaca
crni papar po ukusu

Priprema:

Batat izbodite vilicom i stavite ga u mikrovalnu od 7 do 10 minuta dok ne omekša. Nakon toga, prerežite batat na pola, izdubite ga i ‘meso’ batata stavite u veću zdjelu. Izgnječite ga vilicom dok je još vruć, te u zdjelu dodajte brašno i sol, te sve izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili.

Kada se tijesto formira prebacite ga na dasku za rezanje i mijesite minutu kako biste bili sigurni da su se krumpir i brašno dobro sjedinili. Po potrebi dodajte još brašna. Nemojte previše mijesiti.

Izrežite tijesto na četiri dijela, a zatim svaki dio razvaljajte u zmijicu te izrežite njoke. Dok ih režete, po radnoj površini prospite malo brašna kako se njoki ne bi lijepili. Njoke skuhajte u većem loncu (znati ćete da su gotovi kada isplivaju na površinu).

Dok se kuhaju, ili pred sam kraj kuhanja, u velikoj tavi rastopite maslac i na njemu popržite listiće svježe kadulje nekoliko minuta. Potom u tavu ubacite njoke kako bi se sjedinili s umakom, te nakon što ih poslužite pospite svježim paprom, a možete dodati i malo parmezana!

izvor: novilist.hr