Bosanski ravioli, klepe, kulaci ili mantije tijesto je punjeno junećim mljevenim mesom, koje se nakon kuhanja prelije umakom i pravi je gurmanski specijalitet. S YouTube kanala Super recepti prenosimo vam recept za sarajevsku varijantu prelivenu umakom od jogurta, kiselog vrhnja i mljevene crvene paprike.
Sastojci
Za tijesto:
500 g brašna,
malo soli
1 žlica ulja
1 jaje
Za nadjev:
250 g mljevene junetine
1 luk srednje veličine
1 žlica biljnog začina
malo soli
malo papra
Za preljev:
50 g maslaca
1 žlica crvene paprike
200 ml jogurta
1 žlica kiselog vrhnja
malo peršina
češnjak po želji
Recept za sarajevske klepe
Izmiksajte
Sastojke izmiksajte.
Ostavite da odstoji
Tijesto podijelite na dva dijela i premažite uljem. Ostavite oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Napravite nadjev
Pomiješajte sastojke u zdjeli.
Razvaljajte tijesto
Razvaljajte tijesto valjkom za tijesto. Okruglom čašom izdubite tijesto na što više dijelova. U svaku od njih stavite nadjev. Preklopite tijesto. Vrhove izbockajte vilicom.
Kuhajte
Tijesto ubacite u vruću posoljenu vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu.
Napravite preljev
U posebnoj zdjeli umutite sastojke za preljev. Prelijte preko tijesta.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice