Bosanski ravioli, klepe, kulaci ili mantije tijesto je punjeno junećim mljevenim mesom, koje se nakon kuhanja prelije umakom i pravi je gurmanski specijalitet. S YouTube kanala Super recepti prenosimo vam recept za sarajevsku varijantu prelivenu umakom od jogurta, kiselog vrhnja i mljevene crvene paprike.

Sastojci

Za tijesto:

500 g brašna,
malo soli
1 žlica ulja
1 jaje

Za nadjev:

250 g mljevene junetine
1 luk srednje veličine
1 žlica biljnog začina
malo soli
malo papra

Za preljev:

50 g maslaca
1 žlica crvene paprike
200 ml jogurta
1 žlica kiselog vrhnja
malo peršina

češnjak po želji

Recept za sarajevske klepe

10:58
Korak 1

Izmiksajte

Sastojke izmiksajte.

11:01
Korak 2

Ostavite da odstoji

Tijesto podijelite na dva dijela i premažite uljem. Ostavite oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.

11:01
Korak 3

Napravite nadjev

Pomiješajte sastojke u zdjeli.

11:02
Korak 4

Razvaljajte tijesto

Razvaljajte tijesto valjkom za tijesto. Okruglom čašom izdubite tijesto na što više dijelova. U svaku od njih stavite nadjev. Preklopite tijesto. Vrhove izbockajte vilicom.

Recept za tradicionalne sarajevske klepe
Shutterstock 

11:03
Korak 5

Kuhajte

Tijesto ubacite u vruću posoljenu vodu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu.

11:03
Korak 6

Napravite preljev

U posebnoj zdjeli umutite sastojke za preljev. Prelijte preko tijesta.

Postupak pogledajte u videu: