Gulaš je obrok koji se može pripremiti od svake vrste mesa, a ukusan je i u verziji bez mesa, na primjer s gljivama. Tražite li malo drugačiji recept, pripremite ga od janjećeg mesa. Gulaš od baskijske janjetine aromatičan je zbog papra i dimljene paprike, a ovaj gurmanski ručak poslužite uz hrskavi kruh.
Sastojci:
- 1,5 kg janjećih kotleta
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 1 sitno nasjeckan luk
- 4 češnja češnjaka, zgnječena
- 2 žličice nasjeckanih listova ružmarina, dodatne grančice za posluživanje
- 2 žličice dimljene paprike
- 1 žličica ljute papričice
- 500 ml crnog vina
- 400 g nasjeckanih rajčica
- 2 velike pečene paprike, grubo nasjeckane
- 2 žlice crvenog vinskog octa
- 2 žličice šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150ºC. Janjeće kotlete posolite i popaprite. Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi na jakoj vatri. Pržite kotlete u serijama, dodajući još ulja po potrebi, 5 minuta sa svake strane dok ne porumene. Izvadite iz tave, ostavite sa strane i smanjite temperaturu na srednju.
Dodajte žlicu ulja i pržite luk, češnjak i ružmarin uz malo začina 10 minuta dok ne omekšaju. Umiješajte papriku i ljutu papričicu, pa pržite oko minutu. Dolijte vino, pustite da provrije i kuhajte tri minute pa umiješajte rajčice, pečenu papriku, ocat i šećer. Stavite janjetinu u tepsiju i dodajte vode toliko da je pokrivena.
Sve zajedno vratite u posudu da prokuha, poklopite posudu, pa stavite u pećnicu. Pecite dva sata ili dok se meso ne počne odvajati od kosti. Izvadite iz pećnice i ostavite 20 minuta. Poslužite posuto grančicama ružmarina, po želji s hrskavim kruhom.
Izvor: StvarUkusa