Janjetina se u nekim dijelovima naše zemlje poslužuje za svečani uskršnji ručak. Predlažemo da ove godine probate stoljećima star francuski recept. Priprema je nikad lakša, a meso je toliko sočno da nećete moći prestati jesti.

Francuzi peku janjeći but u pećnici zajedno s krumpirom, ali meso na rešetki, a krumpir ispod njega. Na taj način sok iz mesa kapa izravno na krumpir i tako mu poboljšava okus.

Donosimo recept s YouTube kanala Recipe30 koji na najjednostavniji način dočarava ovaj proces, a uz minimalan trud pripremit ćete klasično jelo koje će oduševiti cijelu obitelj.

Sastojci:

  • 1 janjeći but
  • 4 žlice maslaca
  • 1/2 žličice suhe majčine dušice
  • 1 žličica suhog ružmarina
  • 8-10 češnja češnjaka
  • 2 velika luka
  • 1 kg krumpira
  • 200 g slanine
  • 1 l pilećeg temeljca

Priprema:

U većoj zdjeli na malo maslinovog ulja popržite luk narezan na rebarca i majčinu dušicu. Kad omekša dodajte nasjeckanu slaninu i 4 oguljena i cijela češnja češnjaka. Nakon minutu dodajte krumpir narezan na kolutove. Promiješajte, pa zalijte juhom (jednu kocku za juhu pomiješajte s litrom vrele vode). Začinite solju i paprom, pa isključite štednjak. Meso zarežite na par mjesta, pa u svaki prorez ubacite češanj očišćenog češnjaka. Čanovi moraju biti dobro uvučeni, da se ne vide. Meso dobro posolite i popaprite. Rastopite maslac, pa dobro premažite meso sa svih strana, pa ga pospite ružmarinom. Meso stavite direktno na rešetku, pa pecite u zagrijanoj pećnici (s ventilatorom) na 180°C oko 90 minuta. U isto vrijeme stavite krumpir, ali ispod mesa. Izvadite meso iz pećnice i ostavite da odstoji još pola sata pa poslužite.

Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu: