Imamo dva prijedloga što biste mogli kuhati za ručak za vas i vašu obitelj ovog vikenda. Donosimo vam dva sjajna recepta - naši prijedlozi za vikend ručak su rižoto s graškom i piletinom i pečeni losos.
U nastavku pogledajte recepte.
Rižoto s graškom i piletinom
Sastojci:
2 komada pilećih prsa
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, sitno nasjeckan
1 žlica narezanog ružmarina, svježeg
350 g riže
100 ml bijelog vina
1,2 l pilećeg temeljca
150 g graška
25 g maslaca
40 g parmezana
Sol i papar
Priprema:
Na grill tavi ispecite pileća prsa, po tri minute sa svake strane. Potom ih narežite na kockice i odložite na toplo. Potom na umjerenoj vatri zagrijte maslinovo ulje u loncu i, uz povremeno miješanje, pržite luk oko dvije minute. Dodajte ružmarin te pržite još dvije minute kako bi pustio sve okuse.
U lonac dodajte rižu i miješajte tri minute kako bi se popržila i primila okuse. Dolijte vino i kuhajte još tri minute kako bi alkohol ispario. Potom možete malo po malo dodavati topli temeljac. Povremeno promiješajte i pustite da riža upije sav temeljac prije nego dodajete još. Dobro začinite pa polagano miješajte.
Nakon 15-tak minuta, dodajte piletinu i grašak, promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri još pet minuta. Maknite tavu s vatre i dodajte maslac u rižot te brzo promiješajte kako bi rižotu dali kremastu strukturu. Na kraju umiješajte parmezan i poslužite.
Pečeni losos
Sastojci:
1 kg fileta lososa
jušna žlica meda
3 češnjaka
2 jušne žlice soja umaka
1 žličica rižinog octa (može i jabučni)
1 žličica sezamovog ulja
1 žličica svježe naribanog đumbira
crni papar
2 mlada luka
pola žličice sjemenki sezama
Postupak:
Ugrijte pećnicu na 190°C. Pleh za pečenje obložite aluminijskom folijom. U maloj zdjelici pomiješajte med, češnjak, soja umak, ocat, papar, ulje i đumbir.
Losos stavite u pleh na foliju, prelijte ga pripremljenom marinadom pa od folije formirajte paketić. Pecite 15-20 minuta, a zatim rastvorite foliju i pecite još tri minute kako bi losos poprimio lijepu boju. Poslužite odmah, a po želji pospite sezamom i mladim lukom.