3 najjednostavnija recepta za jela s grahom

Grah se na Praznik rada najčešće jede u varivu ili zapečen.

Shutterstock

Praznik rada ili Prvi maj oduvijek se povezuje s grahom. Ova namirnica najčešće se jede kao varivo ili zapečena u popularnom jelu gravče na tavče. Jednako je popularna i grah salata, no na ovaj praznik češće se priprema na prva dva načina pa vam donosimo tri super jednostavna recepta.

Varivo od graha

Sastojci:

  • 450 g graha
  • 1 luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 4 šalice vode ili temeljca
  • lovorov list
  • mljevena slatka paprika

Priprema:

Grah operite. U loncu zagrijte ulje pa popržite nasjeckani luk i češnjak. Zatim dodajte grah i promiješajte. Ulijte temeljac (kocka za juhu pomiješana s četiri šalice vruće vode). Dodajte začine i promiješajte, pa kad prokuha smanjite temperaturu i poklopite. Kuhajte oko 1-2 sata uz povremeno miješanje (mladi grah se kuha kraće). Ako se tekućina reducira, dodajte još malo. Ponovno posolite i popaprite te promiješajte. Ako želite ubrzati proces kuhanja, grah možete namočiti preko noći. To će pomoći da grah omekša i skratiti vrijeme kuhanja.

Shutterstock 

Gravče na tavče s kobasicom

Sastojci:

  • 500 g graha
  • 1,5 kg luka
  • 4, 5 češnja češnjaka
  • mljevena crvena paprika
  • suhi začin
  • papar
  • lovorov list
  • mast ili ulje
  • kobasica ili slanina

Priprema:

Grah namočite večer prije kuhanja. Ujutro ga operite pod mlazom vode i skuhajte. Na malo masnoće propirjajte luk i češnjak, dodajte papriku i suhe začine. Kad je luk prodinstan, sve stavite u tepsiju, poredajte sloj graha, luk i češnjak, kobasicu ili slaninu te zalijte s malo vode u kojoj se kuhao grah. Pecite u pećnici sat vremena na 200 Celzijevih stupnjeva.

Zapečeni grah iz konzerve

Sastojci:

  • 2 konzerve graha
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 limenke pelata
  • 2 žlice koncentrata od rajčice
  • 3 žlice vinskog octa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 1 žličica mljevene ljute paprike
  • pola žličice papra
  • pola žličice suhe majčine dušice
  • sol, ulje

Priprema:

U tavi zagrijte malo ulja pa dodajte sitno nasjeckani luk i posolite, a kada omekša dodajte nasjeckani češnjak i šećer. Dobro izmiješajte, pa ulijte ocat. Kuhajte dok ne ispari pa začinite slatkom i ljutom paprikom, timijanom i paprom. Dodajte pire od rajčice i pelate i sve dobro promiješajte. Zatim u lonac dodajte ocijeđen grah i promiješajte. Pecite oko 5 minuta, zatim prebacite u pećnicu i pecite na 180°C oko 15 minuta.