Praznik rada ili Prvi maj oduvijek se povezuje s grahom. Ova namirnica najčešće se jede kao varivo ili zapečena u popularnom jelu gravče na tavče. Jednako je popularna i grah salata, no na ovaj praznik češće se priprema na prva dva načina pa vam donosimo tri super jednostavna recepta.
Varivo od graha
Sastojci:
- 450 g graha
- 1 luk
- 4 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 4 šalice vode ili temeljca
- lovorov list
- mljevena slatka paprika
Priprema:
Grah operite. U loncu zagrijte ulje pa popržite nasjeckani luk i češnjak. Zatim dodajte grah i promiješajte. Ulijte temeljac (kocka za juhu pomiješana s četiri šalice vruće vode). Dodajte začine i promiješajte, pa kad prokuha smanjite temperaturu i poklopite. Kuhajte oko 1-2 sata uz povremeno miješanje (mladi grah se kuha kraće). Ako se tekućina reducira, dodajte još malo. Ponovno posolite i popaprite te promiješajte. Ako želite ubrzati proces kuhanja, grah možete namočiti preko noći. To će pomoći da grah omekša i skratiti vrijeme kuhanja.
Gravče na tavče s kobasicom
Sastojci:
- 500 g graha
- 1,5 kg luka
- 4, 5 češnja češnjaka
- mljevena crvena paprika
- suhi začin
- papar
- lovorov list
- mast ili ulje
- kobasica ili slanina
Priprema:
Grah namočite večer prije kuhanja. Ujutro ga operite pod mlazom vode i skuhajte. Na malo masnoće propirjajte luk i češnjak, dodajte papriku i suhe začine. Kad je luk prodinstan, sve stavite u tepsiju, poredajte sloj graha, luk i češnjak, kobasicu ili slaninu te zalijte s malo vode u kojoj se kuhao grah. Pecite u pećnici sat vremena na 200 Celzijevih stupnjeva.
Zapečeni grah iz konzerve
Sastojci:
- 2 konzerve graha
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 limenke pelata
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 3 žlice vinskog octa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1 žličica mljevene ljute paprike
- pola žličice papra
- pola žličice suhe majčine dušice
- sol, ulje
Priprema:
U tavi zagrijte malo ulja pa dodajte sitno nasjeckani luk i posolite, a kada omekša dodajte nasjeckani češnjak i šećer. Dobro izmiješajte, pa ulijte ocat. Kuhajte dok ne ispari pa začinite slatkom i ljutom paprikom, timijanom i paprom. Dodajte pire od rajčice i pelate i sve dobro promiješajte. Zatim u lonac dodajte ocijeđen grah i promiješajte. Pecite oko 5 minuta, zatim prebacite u pećnicu i pecite na 180°C oko 15 minuta.