Jedna od omiljenih namirnica na našim prostorima zasigurno je grah, a varivo od graha jedno je od najomiljenijih jela na žlicu. Svatko ima neki svoj omiljen recept za grah začinjen baš onako kako ga vole njihovi ukućani.
Kako god ga pripremali, vrlo je zasitan, a prije svega zdrav. No neugodne posljedice konzumiranja ovog jela su nadutost i vjetrovi. Nasreću postoje trikovi pomoću kojih možete spriječiti nadimanje.
Grah će manje nabubriti ako prije kuhanja barem nekoliko sati odstoji u vodi. Prema savjetima naših baka, grah je dobro namočiti dan ranije i ostaviti ga u vodi preko noći. Također kada grah skuhate, tu vodu ponovno bacite i ulijte novu, ali toplu vodu. Nakon toga vratite na štednjak, ponovo začinite i dodajte meso te nastavite kuhati dok jelo ne bude gotovo. Oni koji su probali trik tvrde da značajno poboljšava okus jela.
Osim toga, za vrijeme kuhanja u vodu stavite neke od začinskih biljaka čija svojstva sprječavaju naknadno stvaranje plinova u organizmu, a to su lovor, kumin, mažuran, majčina dušica ili đumbir.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice