Varivo od kiselog kupusa i graha savršeno je zimsko jelo na žlicu. Ako koristite mladi grah, ne morate ga namakati, već skuhati za samo pola sata i dok omekša, dodati ga u kiseli kupus koji ste prethodno oprali. Možete ga skuhati i od graha iz konzerve te dodati kobasicu ili suho meso, a možete pripremiti i verziju bez mesa. 

Sastojci

200 g graha

500 g kiselog kupusa

kobasica ili suho meso

mljevena crvena paprika

mješavina biljnog začina

listovi lovora

papar u zrnu

sol po potrebi

ajvar

Recept za zelje s grahom

10:45
Korak 1

Skuhajte grah

Stavite kuhati grah dok ne omekša, mladi grah kuha se pola sata.

10:49
Korak 2

Skuhajte kupus s kobasicom

Isperite kiseli kupus. Stavite ga u drugi lonac s kobasicom i vodom, dodajte žlicu mješavine biljnog začina, žličicu mljevene crvene paprike, papar u zrnu i listove lovora. Kuhajte otprilike 20 minuta do pola sata.

10:51
Korak 3

Dodajte grah u kupus

Grah procijedite i dodajte ga u lonac s kupusom. Po potrebi dodajte još vode, zakuhajte i začinite po želji. Dodajte i žlicu ili dvije ajvara. Kuhajte zajedno još 15 minuta.