Što kuhati za vikend? Dva odlična prijedloga za obiteljski ručak

Njoke u umaku s piletinom i teleće šnicle naš su prijedlog za ručak vikendom.

Shutterstock

Vikend je vrijeme koje provodimo sa svojim najmilijima. Iskoristite to vrijeme kako bi iznenadili svoju obitelj sam ukusnim ručkom i pokazali svoje umijeće kuhanja. Za vas smo pripremili dva jednostavna recepta, njoke u umaku s piletinom s gljivama i teleće šnicle u umaku od bijelog vina. 

Njoki u umaku s piletinom s gljivama

Shutterstock 

Sastojci:

  • 650 g pilećih prsa
  • sol, papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 ljutika
  • 130 g šampinjona
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice sušenog timijana
  • 1 žličica sušenog origana
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • Prstohvat čili pahuljica
  • 500 g njoka
  • 30 g naribane mozzarelle60 g naribanog parmezana
  • 100 g mladog špinata

Priprema:

Ljutiku narežite na kockice, a šampinjone na ploške. Piletinu narežite na deblje filete pa ih začinite soli i paprom s obje strane. U većoj tavi zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja, dodajte piletinu i pecite pet minuta sa svake strane pa izvadite na tanjur. Dodajte preostalo maslinovo ulje, ubacite narezanu ljutiku i šampinjone te ih pirjajte pet minuta. Ubacite protisnuti češnjak i začine i kuhajte još minutu. Ulijte povrtni temeljac i vrhnje za kuhanje, pričekajte da zakuha i začinite po ukusu s čili pahuljicama, soli i paprom. Umiješajte njoke, vratite piletinu u tavu i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta.

Izvadite piletinu na dasku za rezanje i narežite ju na prutiće. Umiješajte i sireve, dodajte špinat pa kratko kuhajte. Vratite narezanu piletinu u tavu i poslužite odmah.

Teleći šnicli u umaku

Shutterstock 

Sastojci:

  • 8 teleći odrezak
  • 60 g maslac
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1 dcl kiselog rhnja
  • 4 limuna
  • 1 vezica perišina
  • sol
  • svježe mljevenog papra

Priprema:

Odreske istucite batom za meso, posolite i popaprite, uvaljajte u brašno i brzo popržite na maslacu. Zatim im dodajte malo vode i ostavite da se krčkaju dok voda ne ispari. Ponovite postupak 3 puta. Zatim napravite umak od limuna. U preostalu masnoću od prženja dodajte bijelo vino i kuhajte nekoliko minuta, dodajte kiselo vrhnje i sok od 2 limuna. Možete pomiješati s malo brašna, soli, papra i na kraju umiješati sitno sjeckani peršin.

Pržene šnite ukrasite narezanim kriškama limuna, prelijte limunovim umakom i poslužite s kuhanim krumpirom.