Vikend je vrijeme koje provodimo sa svojim najmilijima. Iskoristite to vrijeme kako bi iznenadili svoju obitelj sam ukusnim ručkom i pokazali svoje umijeće kuhanja. Za vas smo pripremili dva jednostavna recepta, njoke u umaku s piletinom s gljivama i teleće šnicle u umaku od bijelog vina.
Njoki u umaku s piletinom s gljivama
Sastojci:
- 650 g pilećih prsa
- sol, papar
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 ljutika
- 130 g šampinjona
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice sušenog timijana
- 1 žličica sušenog origana
- 250 ml povrtnog temeljca
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- Prstohvat čili pahuljica
- 500 g njoka
- 30 g naribane mozzarelle60 g naribanog parmezana
- 100 g mladog špinata
Priprema:
Ljutiku narežite na kockice, a šampinjone na ploške. Piletinu narežite na deblje filete pa ih začinite soli i paprom s obje strane. U većoj tavi zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja, dodajte piletinu i pecite pet minuta sa svake strane pa izvadite na tanjur. Dodajte preostalo maslinovo ulje, ubacite narezanu ljutiku i šampinjone te ih pirjajte pet minuta. Ubacite protisnuti češnjak i začine i kuhajte još minutu. Ulijte povrtni temeljac i vrhnje za kuhanje, pričekajte da zakuha i začinite po ukusu s čili pahuljicama, soli i paprom. Umiješajte njoke, vratite piletinu u tavu i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta.
Izvadite piletinu na dasku za rezanje i narežite ju na prutiće. Umiješajte i sireve, dodajte špinat pa kratko kuhajte. Vratite narezanu piletinu u tavu i poslužite odmah.
Teleći šnicli u umaku
Sastojci:
- 8 teleći odrezak
- 60 g maslac
- 1 dcl bijelog vina
- 1 dcl kiselog rhnja
- 4 limuna
- 1 vezica perišina
- sol
- svježe mljevenog papra
Priprema:
Odreske istucite batom za meso, posolite i popaprite, uvaljajte u brašno i brzo popržite na maslacu. Zatim im dodajte malo vode i ostavite da se krčkaju dok voda ne ispari. Ponovite postupak 3 puta. Zatim napravite umak od limuna. U preostalu masnoću od prženja dodajte bijelo vino i kuhajte nekoliko minuta, dodajte kiselo vrhnje i sok od 2 limuna. Možete pomiješati s malo brašna, soli, papra i na kraju umiješati sitno sjeckani peršin.
Pržene šnite ukrasite narezanim kriškama limuna, prelijte limunovim umakom i poslužite s kuhanim krumpirom.