Što kuhati za ručak često je glavno pitanje za vikend. Ako želite pripremiti nešto ukusno i sočno, donosimo vam dva odlična recepta kojima ćete razveseliti cijelu obitelj. Prijedlozi ovog vikenda su pileći batci u marinadi i svinjski kotleti u kremastom umaku od gljiva. 

Recept za pileće batke

Sastojci:

  • 1 kg pilećih bataka
  • 1 kg krumpira
  • 3-4 mrkve
  • 3-4 pastrnjaka
  • 100 g smrznutog graška

Za marinadu:

  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • korica i sok od 2 limuna
  • prstohvat soli i papra
5 recepata za ručak za 5 dana u tjednu
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješate sastojke za marinadu i uvaljajte batke u smjesu. Ostavite ih da odstoje dok pripremite sve ostalo (može i duže).

Ogulite i nasjeckajte mrkvu i pastrnjak, stavite ih u zdjelu s krumpirom i pokapajte maslinovim uljem.

Stavite piletinu u pleh, a oko bataka krumpir i povrće. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta dok se meso ne počne odvajati od kosti i piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, dodajte grašak i prelijte ostatkom marinade koja je ostala u posudi. Pokrijte folijom i pecite još 10 minuta.

Svinjski kotleti s gljivama

Sastojci:

  • 500 g svinjskih odrezaka
  • 250 g šampinjona
  • 2 žlice nasjeckanog ružmarina
  • ¼ žličice čilija
  • Sok velike naranče
  • 1 žlica vinskog octa
  • sol, papar
Ideje za vikend ručak
Shutterstock 

Priprema:

U velikoj tavi zagrijte ulje i pecite svinjetinu otprilike dvije minute sa svake strane. Potom izvadite odreske iz tave i odložite ih sa strane. U istu tavicu dodajte gljive i ružmarin pa ih dinstajte, uz miješanje, tri minute. Pospite čilijem u prahu i dolijte narančin sok i ocat te pustite da zakipi.

Vratite odreske u tavu i kuhajte na umjerenoj vatri pet minuta, da se meso ispeče do kraja, a umak zgusne. Okrenite svinjske odreske jednom te ih dobro posolite i popaprite. Poslužite toplo.