Ratatouille je tradicionalno francusko jelo od povrća obogaćeno aromatičnim začinima. Može se posluživati kao prilog ili glavno jelo, a sastoji se od sezonskog povrća. Porijeklo vuče iz Provanse, regije na jugu Francuske u blizini Sredozemnog mora. 

Bogat je okusom maslinovog ulja, češnjaka i svježeg začinskog bilja.

Sastojci:

Umak

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • sol
  • papar
  • 800 g pasirane rajčice

Začini:

  • 2 žlice tanko narezanog svježeg bosiljka
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 2 žlice svježeg peršina (sitno nasjeckan)
  • 2 žličice svježeg timjana
  • sol
  • papar
  • 4 žlice maslinovog ulja

Priprema:

14:47
Korak 1

Zagrijte pećnicu

Zagrijte pećnicu na 190˚C. Oštrim nožem narežite patlidžane, rajčice, buče i tikvice na kolutove debljine oko 1 cm. Umaka napravite tako da zagrijete maslinovo ulje u vatroslavnoj posudi na srednje jakoj vatri.

14:59
Korak 2

Dinstajte luk

Pirjajte luk, češnjak i papriku dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Posolite i popaprite pa dodajte mljevene rajčice. Miješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Maknite s vatre, pa dodajte bosiljak. Još jednom promiješajte pa lopticom zagladite površinu umaka.

shutterstock_2319653259 (1).jpg
Shutterstock 

14:59
Korak 3

Napravite začin od bilja

Naizmjenično slažite narezano povrće, a na vrh stavljate umak, krećući se od vanjskog ruba prema sredini posude.

14:59
Korak 4

Začinite

Posolite i popaprite. Napravite začin od bilja miješajući bosiljak, češnjak, peršin, majčinu dušicu, sol, papar i maslinovo ulje u maloj posudi. Žlicom rasporedite začine po povrću.

14:59
Korak 5

Ispecite

Pokrijte tepsiju folijom i pecite 40 minuta. Otkrijte, pa pecite još 20 minuta, dok povrće ne omekša. Poslužite toplo, kao glavno jelo ili prilog.