Ratatouille je tradicionalno francusko jelo od povrća obogaćeno aromatičnim začinima. Može se posluživati kao prilog ili glavno jelo, a sastoji se od sezonskog povrća. Porijeklo vuče iz Provanse, regije na jugu Francuske u blizini Sredozemnog mora.
Bogat je okusom maslinovog ulja, češnjaka i svježeg začinskog bilja.
Sastojci:
- 2 patlidžana
- 6 rajčica
- 2 žute tikvice
- 2 tikvice
Umak:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 4 češnja češnjaka
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- sol
- papar
- 800 g pasirane rajčice
Začini:
- 2 žlice tanko narezanog svježeg bosiljka
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 2 žlice svježeg peršina (sitno nasjeckan)
- 2 žličice svježeg timjana
- sol
- papar
- 4 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Zagrijte pećnicu
Zagrijte pećnicu na 190˚C. Oštrim nožem narežite patlidžane, rajčice, buče i tikvice na kolutove debljine oko 1 cm. Umaka napravite tako da zagrijete maslinovo ulje u vatroslavnoj posudi na srednje jakoj vatri.
Dinstajte luk
Pirjajte luk, češnjak i papriku dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Posolite i popaprite pa dodajte mljevene rajčice. Miješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Maknite s vatre, pa dodajte bosiljak. Još jednom promiješajte pa lopticom zagladite površinu umaka.
Napravite začin od bilja
Naizmjenično slažite narezano povrće, a na vrh stavljate umak, krećući se od vanjskog ruba prema sredini posude.
Začinite
Posolite i popaprite. Napravite začin od bilja miješajući bosiljak, češnjak, peršin, majčinu dušicu, sol, papar i maslinovo ulje u maloj posudi. Žlicom rasporedite začine po povrću.
Ispecite
Pokrijte tepsiju folijom i pecite 40 minuta. Otkrijte, pa pecite još 20 minuta, dok povrće ne omekša. Poslužite toplo, kao glavno jelo ili prilog.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice