Canellonni s patlidžanom i špinatom odličan je spoj sočnog i hrskavog i odlična ideja za vaš idući ručak. Patlidžan je posto dio talijanske kuhinje od 14. stoljeća, a sada je jedna od neizostavnih mediteranskih namirnicama. Bogat je vlaknima i odlično regulira razinu šećera u krvi. Za vas smo pripremili patlidžan u kombinaciji sa špinatom umotanim u svježu tjesteninu.
Sastojci:
- 1 patlidžan
- 2 poriluka
- 1 češanj češnjaka
- 200 g mladog špinata
- 200 g ricotte
- 150 ml punomasnog mlijeka
- 700 g pasate od rajčice
- 100 g bosiljka
- 375 g svježih kora za lazanje
- 70 g parmezana
Priprema:
Zagrijte tavicu i nauljite tavicu. Ploške patlidžana poredajte na tavicu i pecite ga sa svake strane 4-5 minuta. Ostavite ih sa strane da se ohlade i prerežite na pola.
Stavite poruluk, češnjak i 2 žlice vode u veliki lonac na srednje jakoj vatri. Kuhajte, često miješajući, 3 do 4 minute ili dok poriluk ne omekša. Umiješajte špinat. Poklopite i kuhajte 2 minute ili dok ne uvene. Ostaviti sa strane da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Umutite ricottu i mlijeko u velikoj zdjeli dok se dobro ne sjedine.
Žlicom stavite pola umaka za tjesteninu u vatrostalnu posudu za pečenje duboku 6 cm, 23 cm x 28 cm (podloga). Pospite s pola nasjeckanog bosiljka. Stavite 1 list tjestenine na ravnu radnu površinu, s kratkim krajem okrenutim prema sebi. Stavite 2 komada patlidžana duž kraćeg kraja lista tjestenine. Preko patlidžana rasporedite žlicu smjese od poriluka. Zarolajte list tjestenine. Stavite na vrh umaka u posudu za pečenje. Ponovite s preostalim listovima tjestenine, mješavinom patlidžana i poriluka.
Preostalim umakom od tjestenine prelijte tjesteninu. Pospite preostalim bosiljkom. Posolite i popaprite. Žlicom prelijte mješavinu ricotte preko cannellona da potpuno prekrije. Pospite parmezanom. Začinite paprom. Pecite, bez poklopca, 45 do 50 minuta ili dok vrh ne postane zlatne boje, a tjestenina mekana.
Izvor: taste.com.au