Cannelloni su vrsta talijanske tjestenine, izgledaju poput zarolanih lazanja, a najpoznatiji po talijanskom specijalitetu u kojem se tradicionalno pune ricottom i špinatom. Jedan od najpoznatijih talijanskih kuhara i nekadašnji mentor Jamieja Olivera, Gennaro Contaldo podijelio je recept za kanelone punjene mljevenim mesom i kobasicama te zapečeni u krušnim mrvicama. Ovo bogato jelo pravi je gurmanski užitak, a posebno će se svidjeti ljubiteljima punjene tjestenine kao što su klepe ili bosanski ravioli, ali i jela od tjestenine poput špecli.
Sastojci
1 luk
150 g mljevene svinjetine
150 g mljevene junetine
100 g kobasice u komadu
4-5 listića svježeg bosiljka
250 g ricotta sira
1 jaje
1 šaka krušnih mrvica
1 paket cannellona
malo parmezana ili drugog tvrdog sira
Za umak:
400 ml umaka od rajčice
2 češnja češnjaka
1/2 luka
svježi bosiljak
1 žličica brašna
Recept Gennara Contalda
Popržite
Luk nasjeckajte te popržite na zagrijanom maslinovom ulju (3-4 žlice). Zatim dodajte meso i pržite još 10 minuta pa dodajte nasjeckanu kobasicu i nasjeckani bosiljak.
Pomiješajte
Kad je meso gotovo istresite ga u zdjelu, a kad se ohladi dodajte ricotta sir. Smjesu sjediniti pa dodati jaje i prezle. Dobro promiješajte.
Popržite
Na tavi popržite cijele režnjeve češnjaka i pola glavice luka.
Kuhajte
Ulijte umak od rajčice i nasjeckani bosiljak te sušeni origano i kuhajte dok ne zavrije.
Dodajte brašno
Zatim izvadite luk (i crni i bijeli), pa dodajte brašno. Promiješajte i nastavite kuhati dok se malo ne zgusne.Ulijte jednu do dvije zaimače u tepsiju i rasporedite.
Punite
Mesnu smjesu izlijte u vrećicu za zamrzavanje, i izrežite deblju rupu pa punite kanelone.
Poredajte u tepsiju
Poredajte u tepsiju. Prelijte preostalim umakom od rajčice pa pokrijte aluminijskom folijom.
Pecite
Pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju, pospite naribanim sirom i vratite u pećnicu na još 10 minuta.
Postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice