Cannelloni su vrsta talijanske tjestenine, izgledaju poput zarolanih lazanja, a najpoznatiji po talijanskom specijalitetu u kojem se tradicionalno pune ricottom i špinatom. Jedan od najpoznatijih talijanskih kuhara i nekadašnji mentor Jamieja Olivera, Gennaro Contaldo podijelio je recept za kanelone punjene mljevenim mesom i kobasicama te zapečeni u krušnim mrvicama. Ovo bogato jelo pravi je gurmanski užitak, a posebno će se svidjeti ljubiteljima punjene tjestenine kao što su klepe ili bosanski ravioli, ali i jela od tjestenine poput špecli.

Sastojci

1 luk
150 g mljevene svinjetine
150 g mljevene junetine
100 g kobasice u komadu
4-5 listića svježeg bosiljka
250 g ricotta sira
1 jaje
1 šaka krušnih mrvica
1 paket cannellona
malo parmezana ili drugog tvrdog sira 

Za umak:

400 ml umaka od rajčice
2 češnja češnjaka
1/2 luka
svježi bosiljak
1 žličica brašna

Recept Gennara Contalda

13:33
Korak 1

Popržite

Luk nasjeckajte te popržite na zagrijanom maslinovom ulju (3-4 žlice). Zatim dodajte meso i pržite još 10 minuta pa dodajte nasjeckanu kobasicu i nasjeckani bosiljak.

13:37
Korak 2

Pomiješajte

Kad je meso gotovo istresite ga u zdjelu, a kad se ohladi dodajte ricotta sir. Smjesu sjediniti pa dodati jaje i prezle. Dobro promiješajte.

13:38
Korak 3

Popržite

Na tavi popržite cijele režnjeve češnjaka i pola glavice luka.

13:38
Korak 4

Kuhajte

Ulijte umak od rajčice i nasjeckani bosiljak te sušeni origano i kuhajte dok ne zavrije.

13:38
Korak 5

Dodajte brašno

Zatim izvadite luk (i crni i bijeli), pa dodajte brašno. Promiješajte i nastavite kuhati dok se malo ne zgusne.Ulijte jednu do dvije zaimače u tepsiju i rasporedite.

13:38
Korak 6

Punite

 Mesnu smjesu izlijte u vrećicu za zamrzavanje, i izrežite deblju rupu pa punite kanelone. 

13:41
Korak 7

Poredajte u tepsiju

Poredajte u tepsiju. Prelijte preostalim umakom od rajčice pa pokrijte aluminijskom folijom.

13:41
Korak 8

Pecite

Pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju, pospite naribanim sirom i vratite u pećnicu na još 10 minuta.

Postupak pogledajte u videu: